NA RUBU PAMETI

Kolega Zadrane prikazao kao zatucane provincijalce

23.01.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zadra naložio je zbog srpske skidanje svih zastava s Narodnog trga u Zadru. Umjesto da ih, kad su već bile postavljene, tamo i ostavi, Kolega šalje poruku koja samo dodatno raspiruje strasti, a Zadrane 13 godina nakon rata prikazuje kao zatucane provincijalce

'Zadar bi trebao biti primjer cijeloj Dalmaciji' naslov je teksta koji je prije nekoliko dana objavljen na stranicama tportala. Zadar je uistinu posljednjih godina u mnogim stvarima preskočio i Split, a brojnim pažljivo osmišljenim arhitektonskim rješenjima, kulturnim i inim sadržajima, posebice u turističkoj sezoni, opasno prijeti da u bližoj budućnosti pretekne i Dubrovnik. Ipak, za razliku od grada s krajnjeg juga, Zadarnažalost, već dugo prati stigma srbofobnog desničarskog grada u koji istočni susjedi nisu dobrodošli.

Posljednjih dana u dijelu medija se konstantno potencirao dolazak srpske rukometne reprezentacije u Zadar i mogućnost da ih tamo dočeka neprijateljsko okruženje. Između ostalih i na najmoćnijem mediju – televiziji - novinar RTL-aNino Štambuk, valjda impresioniran ugođajem u Splitu i društvom u kojem se našao (Dominiković, Šola, Saračević), pokušao je to potpiriti tvrdnjom 'kako Srbe zasigurno očekuje neugodna atmosfera', premda Hrvatska u Zadru ne igra, na što mu je Dominiković mudro uzvratio 'kako nema razloga za podizanje tenzija jer ni on za tri godine ne bi želio doživjeti, na EP-u u Srbiji, atmosferu linča zato što je Hrvat'.

Da nereda ne bi trebalo biti, potvrdio je i vođa navijačke skupine Tornado Mario Gavran, koji je u Zadarskom listu rekao: 'Ako sve bude u domeni navijanja samo za svoju reprezentaciju i bez provokacija, nema straha za ponašanje Tornada za vrijeme bilo kakvog sportskog događaja vezanog za Srbiju.'

No da je u ovoj zemlji previše ljudi kao što je Štambuk, a premalokao što su Dominiković ili Gavran, potvrđuje i slučaj zadarskog gradonačelnika Živka Kolege koji je zbog srpske zastave s Narodnog trga uklonio sve zastave zemalja sudionica SP-a u rukometu.

Kolega je, prema vlastitom priznanju, to učinio nakon 'velikog broja poziva i pritužbi građana, a imajući u vidu ove posebne dane u kojima su građani senzibilizirani sjećanjem na vrijeme ratnih stradanja i odavanjem pijeteta žrtvama akcije Maslenica'.

Umjesto da ih, kad su već bile postavljene na Narodnom trgu, tamo i ostavi Kolega šalje poruku koja samo dodatno raspiruje strasti, a Zadrane 13 godina nakon rata prikazuje kao zatucane provincijalce. 

Nakon poteza bez presedana Kolegi ne preostaje drugo nego da se postavi na ulaz u dvoranu Krešimira Ćosića i uz srpska oduzima i sva druga nacionalna obilježja, jer i Višnjik je dio Zadra. U suprotnom, koalicijski partner njegova stranačkog šefa Sanadera SDSS, mogao bi shvatiti da ih se opet svrstava u građane drugog reda, a to nije slika kakvu bi dr. Ivo želio poslati u svijet.