ARSEN BAUK

'Kolebanje države oko pozdrava Za dom spremni je kamen temeljac govora mržnje u Hrvatskoj'

14.10.2020 u 18:17

Bionic
Reading

SDP-ov Arsen Bauk komentirao je posljednje izjave premijera Andreja Plenkovića i saborskih zastupnika Domovinskog pokreta povodom napada automatskih oružjem na Markovom trgu. 'Kamen temeljac svih govora mržnje u Republici Hrvatskoj je nepostupanje i kolebanje svih državnih tijela oko pozdrava Za dom spremni. Dakle, on (ga) je premjestio iz Jasenovca u Novsku, a sad mu je Novska došla malo bliže', kazao je Bauk odmah Plenkovićeve presice

"Nije spomenuo onaj prosvjed iz 2015. kada je specijalna policija morala uklanjati prosvjednike s Markovog trga koji su se predstavljali kao hrvatski branitelji. Nije previše reagirao kad su s čekićima išli na ploče s hrvatskim grbom u Vukovaru zato što je bila s dva pisma", komentirao je Bauk za N1.

Dodao je još nešto o premijeru: "2015., sjećam se, bio je u šatoru, a na ulici su bile plinske boce. To je jedna granica koja je bila prijeđena, a ovo je samo druga granica."

"Govor mržnje je kamen temeljac, a ovo je nadgradnja i bilo bi dobro da se s time krene u malo žešći obračun", rekao je dalje Bauk, pozvavši se na konstataciju reportera N1 da se premijer na tiskovnoj konferenciji referirao na "ekstremnu desnicu".

Bauk je dalje rekao da bi volio da se stvari ne relativiziraju.

"Sad već bivši predsjednik HDZ-a vrlo je jasno poručio, kad je bilo to na Markovom trgu: 'Pa, nećemo valjda primjenjivati zakon!? Oni su branitelji!' Ili kada je državnom odvjetniku poručio da bi, da je pametan, zahtjev za skidanje imuniteta jednoj zastupnici uputio kasnije. To su te granice koje su ponekad znale biti prijeđene."

  • +14
Zagreb: Andrej Plenković održao u Banskim dvorima konferenciju za medije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Za nove mjere sigurnosti na Markovom trgu Bauk je rekao da misli da su primjerene situaciji, a onda se vratio premijerovoj tiskovnoj konferenciji.

"Premijer je danas održao jednu tiskovnu koju je počeo ekstremizmom. Onda se počeo obračunavati sa svima i mene je to malo podsjetilo na tiskovne konferencije koje je imao povremeno predsjednik Vučić, gdje se isto tako povremeno obračunavao sa svima i vodi neke svoje ratove na sve teme."

Bauk je primijetio da je premijer prozvao one koji za vladajuću koaliciju koriste naziv "hrvatsko srpska trgovačka koalicija". Konstatirao je da tu sintagmu koriste neki ljudi iz Domovinskog pokreta, naveo je Hrvoja Zekanovića, da bi potom komentirao izjavu Miroslava Škore.

"Iz reakcije gospodina Škore vidim da nije gledao presicu... Gospodin Škoro je zapravo potvrdio kako se to naziva hrvatsko-srpska trgovačka koalicija."

Kako su izjave o napadu na Markovom trgu izjave davali i Škoro i Ivan Penava, Bauk je rekao:

"Nema opravdanja za pucanje kalašnjikovom na Vladu usred radnog dana... Moglo je biti žrtava i među slučajnim prolaznicima, to je bila vrlo nepromišljena izjava gospodina Penave. A gospodin Škoro se nije htio od toga ograditi. Stekao bi određene simpatije javnosti da je to osudio ili da je barem pedagoški upozorio Penavu da se to tako ne radi. A ne da se iz Vukovara gleda na stvari drugačije nego iz Zagreba. Ja ne mislim da je u Vukovaru normalno doći s kalašnjikovom u 8 ujutro i pucati. To je u stvari uvreda Vukovaru što je rekao gospodin Škoro."