UPITNA TOČNOST

Kola informacija da su se pojavili privatni testovi na koronavirus; provjerili smo je li to zbilja moguće

18.03.2020 u 20:12

Bionic
Reading

U javnosti su počele cirkulirati informacije kako su se pojavili privatni testovi na koronavirus. O tome su se danas očitovali i na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite. 'Ako netko zna za takve laboratorije, neka nas odmah obavijesti', poručio je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a. Kakva je situacija, provjerili smo kod nekoliko vodećih privatnih laboratorija

'Ne nasjedajte na priče o testiranju na koronavirus u privatnim laboratorijima. Ako negdje postoje, bilo bi važno da znamo gdje i kako te koji se testovi provode, jer bi nam to moglo napraviti veliki nered. Ako netko zna za takve laboratorije, neka nas odmah obavijesti', poručio je Capak. Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako je 'upitna pouzdanost takvih testova'.

'Apeliram na širu javnost da ih ne kupuju. Ako netko ima temperaturu i postoji sumnja na kontakt sa zaraženima, jasna je procedura - javiti se obiteljskom liječniku, na dežurne brojeve epidemiologa i u skladu sa stručnim preporukama onda se vrši testiranje ako se procijeni da je potrebno', dodao je ministar.

Kakva je doista situacija, provjerili smo okrenuvši brojeve telefona nekoliko većih privatnih laboratorija.

Svi su jednoglasni, privatnog testiranja na koronavirus kod njih nema. Niti će ga biti. U jednom privatnom laboratoriju kazali su nam kako su ponudu za brze testove za koronavirus dobili još prije dva mjeseca, dakle daleko prije nego je stigao u Europu. Ponudu su odbili iz razloga koji je Beroš spomenuo. Brzi testovi mogu biti lažno pozitivni ili lažno negativni. I danas su, kažu nam, dobili jednu ponudu za to, no kako dodaju, ne usude se 'time baratati'.

  • +25
Ambulante za koronavirus u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Na stranicama jednog većeg privatnog laboratorija sami su stavili obavijest kako ne rade 'testiranje na koronavirus SARS-CoV-2, kao ni testiranje na gripu. Ako imate simptome gripe ili koronavirusa, molimo da se obratite svojem liječniku opće prakse', poručili su.

U jednom su nam pak laboratoriju kazali kako se privatna testiranja ne smiju raditi. No dodali su - još uvijek.

  • +8
Borba protiv koronavirusa u Općoj bolnici Karlovac Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Nakon šest upita možemo zaključiti - nema privatnih testiranja u Hrvatskoj.

To je potvrđeno i na Twitteru središnjeg mjesta za informiranje o koronavirusu - korona.hr. 'Važna obavijest: NE postoji privatno testiranje na koronavirus. Na tržištu se pojavljuju navodni brzi testovi, no upitna je njihova točnost. Čuvajte novac, budite razumni, ako sumnjate na simptome, javite se svojem liječniku.'

Kako će se razvijati situacija po tom pitanju, ostaje nam da vidimo, no u Kini je prije nekoliko dana odobren test za brzo otkrivanje novog koronavirusa metodom kemiluminiscencije. Ovom metodom se analiziraju uzorci 400 pacijenata za 130 minuta.