TEST ZA LOKALNE IZBORE

Koji su gradonačelnici i političari (ne)popularni u svojim sredinama

16.09.2016 u 19:08

Bionic
Reading

Na ovim se izborima natjecao i velik broj gradonačelnika i gradonačelnica, njih čak 48. Budući da nam uskoro slijede lokalni izbori, zanimalo nas je kako aktualni čelnici gradova i općina koji su branili boje svojih stranaka i na ovim prijevremenim parlamentarnim izborima kotiraju među svojim sugrađanima/sumještanima. Također nas je zanimalo kako u rodnim sredinama kotiraju neki bivši političke vođe, koji su se upravo zahvaljujući lokalnim pozicijama vinuli u visine nacionalne političke arene, poput Bože Petrova, Tomislava Panenića, Tomislava Tolušića…

Božo Petrov je u Metkoviću - koji ga je proslavio kao političara novog kalibra - osvojio 2.217 glasova (77,24 posto). Zahvaljujući potpori Metkovčana, može se pohvaliti time da je najpopularniji političar u tom gradu na minulim parlamentarnim izborima, no njegov Most je podbacio. Da su u nedjelju bili lokalni izbori u Metkoviću bi slavio HDZ. Stipe Gabrić Jambo (HSS), kojem je upravo Petrov prekinuo dug niz mandata na čelu Metkovića, osvojio je 796 glasova Metkovčana. Iako je za listu Narodne koalicije osvojio 50,22 posto glasova, Jambo nije izborio saborski mandat. Ivan Kovačić, također mostovac koji je, poput Petrova, otprilike isti podvig učinio na čelu Omiša, smijenivši dugogodišnjeg HDZ-ova gradonačelnika u svom gradu, nije uspio postati političar s rekordnim brojem glasova. Omišani su na ovim izborima u većem broju preferirali HDZ-ovaca Krstičevića (1.491) nego svog poteštata Kovačića (1.182). Umjesto Mosta izbornu pobjedu u Omišu je odnio HDZ.

Ako se kao mjerilo uspjeha uzme broj glasova koje je dobio na ovim izborima, aktualni splitski gradonačelnik Ivo Baldasar na skorim lokalnim izborima se ne bi trebao ni kandidirati. Naime, od ukupno 81.394 važeća listića u Splitu za Baldasara su glasovala 303 Splićana. Na ljestvici političara s najviše osvojenih glasova u Splitu Baldasar bi tako zauzeo tek 20. mjesto. Zagrebački gradonačelnik s neostvarenim premijerskim ambicijama Milan Bandić u istočnom Zagrebu je osvojio5.405 glasova, no, njegova lista se pokazala nezanimljivom većini Zagrepčana.

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić (HNS) u svom je gradu osvojio 2.434 glasa (66,96 posto). Mostovka Ružica Vukovac u svojoj je Velikoj Kopanici osvojila 294 glasa (82,81 posto). Njezin stranački kolega Tomislav Panenić, koji je na mjesto ministra gospodarstva stigao kao načelnik Tompojevaca, od svojih je sumještana na ovim izborima dobio 138 glasova (81,17 posto), a HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić od svojih je sugrađana dobio 4.237 glasova (39,12 posto).

Sličan izborni rezultat polučio je i njegov stranački kolega, gradonačelnik Karlovca Damir Jelić: 4.287 (40,21 posto). Na HDZ-ovoj listi Jelić je uvjerljivo pobrao najviše glasova u Karlovcu, no po broju preferencijalnih glasova slijedi ga Milanka Opačić sa suparničke liste (3.276). Jelićeva stranačka kolegica gradonačelnica Vodica Branka Juričev-Martinčev u rodnom gradu svojoj je listi osvojila 60,54 posto glasova, odnosno preferiralo ju je 1.438 Vodičana.

Može li se biti prorok u vlastitom selu?

Popularni 'narodni' ministar financija Boris Lalovac u svom je rodnom Gradcu osvojio najviše glasova od svih političara. U tom je gradiću nedaleko od Ploča s 377 preferencijalnih glasova ispao omiljeniji i od generala Krstičevića te 'reformatora' Petrova. Bivši Todorićev menadžer i vjerojatno stari-novi ministar financija Zdravko Marić, prvi na listi HDZ-a u 5. izbornoj jedinici, u rodnom Slavonskom Brodu dobio je 4.424 glasa (45,08 posto). Mostovac Robert Podolnjak u rodnom Varaždinu nije uspio pridobiti simpatije više od 1.048 birača. Uspješniji od njega bili su: HNS-ovci Milorad Batinić (1.879) i Predrag Štromar (1.636) te SDP-ovac Siniša Hajdaš Dončić s 1.767 glasova. Za Dončića su u najvećem broju glasali i građani rodnog mu Zaboka, u kojem je osvojio još 1.887 glasova. Po broju preferencija kandidati s njegove i suparničkih lista u Zaboku nisu mu ni do koljena. Ivan Vilibor Sinčić, zvijezda antiestablišment političke scene, koji je sa strankama okupljenima oko Živog zida osvojio čak osam saborskih mjesta, u rodnom Karlovcu je izborio 1.844 glasa. Bivši ministar europskih fondova Tomislav Tolušić, koji je u vladu Tihomira Oreškovića došao s mjesta virovitičkog župana, u svom je rodnom gradu za HDZ-ovu listu osvojio 2.390 (57,81 posto) glasova Virovitičana. HSLS-ovac Darinko Kosor, bivši predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, od svojih je sugrađana dobio tek 497, odnosno 0,79 posto glasova.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić (IDS) u svom je gradu osvojio najviše preferencijalnih glasova od svih političara na svim listama za 8. izbornu jedinicu. Svog gradonačelnika podržala su 4.174 Puležana (52,43 posto). I njegov stranački kolega i gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza rekorder je po broju osvojenih glasova u Rovinju - 1.382 odnosno 54,17 posto Rovinježa koji su izašli na izbore svoj je glas dalo gradonačelniku Sponzi. I SDP-ovu gradonačelnicu Komiže Tonku Ivčević preferiralo je najviše Komižana, njih 106. Njezin stranački kolega, gradonačelnik Makarske Tonći Bilić nije, međutim, osvojio najviše glasova svojih Makarana. Više od Bilićeva 393 glasa na listi Narodne koalicije osvojio je Boris Lalovac (816). Na suparničkoj Mostovoj listi Božo Petrov je u Makarskoj dobio dva glasa (395) više od Bilića. Makarskog gradonačelnika na njegovu terenu definitivno su nadjačali HDZ-ovci Damir Krstičević s 1.319 glasova i Milan Kujundžić s 556 preferencija. Isto tako stranačku pobjedu u Makarskoj je odnio HDZ.

Bivši ministar graditeljstva i načelnik bračke općine Nerežišća Lovro Kuščević s 237 glasova besprijekoran je pobjednik u svojem mjestu. Kuščević je bio uspješniji u prikupljanju glasova i u Supetru, kojem je na čelu SDP-ovka Ivana Marković. Ondje je dobio 432 glasa, a Marković 264. No, pobjednička stranačka opcija u Supetru i dalje je SDP. HDZ-ov gradonačelnik Solina Blaženko Boban u svom je gradu po broju glasova uspio nadjačati i ultrapopularnog generala Krstičevića. Bobana je, naime, zaokružilo 2.908 Solinjana, a Krstičevića 1.157. No zato je Krstičević u rodnom kraju, Vrgorcu, osvojio više glasova (ukupno 782) od tamošnjeg gradonačelnika, mostovca Ante Pranića, kojeg je podržalo 588 Vrgorčana. Također, HDZ je u Vrgorcu bio uspješniji od Mosta.

Popularnost među svojim sugrađanima na ovim su izborima potvrdila dvojica gradonačelnika s (neuspješne) liste Milana Bandića. Nezavisni gradonačelnik Đurđenovca Željko Lacković (koji umjesto Bandića ide u Sabor) premoćno je pomeo konkurenciju u svom gradu, budući da su mu građani poklonili 1.848 glasova. Za razliku od njega saborski mandat samostalno je uspio osvojiti gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, bivši HNS-ovac koji se pridružio Čačićevim Reformistima. On je Bandićevoj listi samo u svom gradu priskrbio 73,73 posto glasova, odnosno 1.979 preferencija Petrinjaca. Također uvjerljiv rezultat u svom gradu ostvario je gradonačelnik Samobora i šef HSS-a Krešo Beljak, a za njega su glasala 5.274 Samoborca. Narodna koalicija je slavila u Beljakovu Samoboru. Branko Hrg, bivši šef HSS-a, koji je ostao lojalan HDZ-u pa je njihove boje branio u 2. izbornoj jedinici, kao gradonačelnik Križevaca osvojio je 1.582 glasa, uvjerljivo najviše na HDZ-ovoj listi. HDSSB-ov gradonačelnik Belišća Dinko Burić u svom je gradu osvojio najviše glasova - 964 - ali to nije previše pomoglo njegovoj stranci koja je nakon ovih izbora spala na samo jedno mjesto u Saboru. HDSSB je zadržao prednost nad HDZ-om za svega 0,72 posto. Njegov stranački kolega i gradonačelnik Đakova Zoran Vinković u svom gradu nije osvojio rekordan broj preferencija. Njegov rezultat od 758 osvojenih glasova inferioran je onom koji je postigao HDZ-ovac Marin Mandarić (2.419) s 11. mjesta HDZ-ove liste za 4. izbornu jedinicu. Uvidom u DIP-ove rezultate Đakovčani su na ovim izborima najviše glasovali za HDZ (40,53 posto), pa Narodnu koaliciju (24,49 posto), a HDSSB je osvojio treće mjesto s 11,21 posto.

Uspješan u svom gradu bio je i HDZ-ov gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, kojeg preferira 2.238 (46,02 posto) sugrađana. Drugi po popularnost među biračima je HDZ-ovac Stevo Culej s 901 glasom. SDP-ova gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček uspjela je u gradu kojem je na čelu osvojiti najveći broj glasova od svih političara sa svoje ili konkurentskih lista. Osvojila je 1.912 glasova, no u stopu ju prati sisačka liječnica Željka Josić s konkurentske HDZ-ove liste, koja je osvojila 1.622 glasa. Narodna koalicija tanko je nadječala HDZ u Sisku, za svega 0,49 posto.

Nadu Turinu Đurić, HNS-ovku na čelu Kraljevice, na vlastitu je terenu porazio bivši ministar prometa i gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković. Birači iz Kraljevice svojoj su gradonačelnici dali 212, a HDZ-ovcu Butkoviću 274 glasa. Usprkos tome, pobjednička snaga Kraljevice bila je Narodna koalicija.

Gradonačelnik Čakovca, SDP-ovac Stjepan Kovač s 2.417 glasova ipak s trona nije uspio skinuti omiljenog međimurskog župana Matiju Posavca koji je u rodnom Čakovcu osvojio 3.227 glasova (39 posto). HDZ-ova Sunčana Glavak, koju je biračima preporučio njezin uskoro bivši šef i bivši hrvatski premijer Tihomir Orešković, u rodnom Čakovcu je pak osvojila 427 glasova (22,12 posto).