PROMJENA PRIORITETA

Koji su danas ključni hrvatski nacionalni interesi?

01.10.2012 u 07:05

Bionic
Reading

Do ostvarenja jednog od ključnih hrvatskih nacionalnih interesa, punog ulaska u EU, ostalo je još nekoliko mjeseci, Hrvatska je već četvrtu godinu članica NATO-saveza, borba za neovisnost završena je prije dva desetljeća. Ako su, po teoretičarima, nacionalni interesi 'vrijednosti i ciljevi usmjereni prema razvoju nacionalne zajednice', zanimljivo je bilo od predstavnika parlamentarnih stranaka čuti koji su to danas ključni nacionalni interesi Republike Hrvatske

Jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka u proučavanju nacionalne sigurnosti, ujedno i predsjednikov politički savjetnik, Siniša Tatalović u jednom je svom znanstvenom radu prije 12 godina kao prvi vitalni nacionalni interes postavio sigurnost u miru i slobodi te zaštitu neovisnosti, suvereniteta i cjelovitosti RH.

Potom, po Tataloviću, dolaze gospodarski prosperitet i blagostanje svih građana, pa onda povoljno okruženje i suradnja u regiji te na kraju, ali ne manje bitno, zaštita i promicanje nacionalnih vrednota te očuvanje resursa.

Na temu ključnih nacionalnih interesa Hrvatske danas tportal je proveo malu anketu među odabranim zastupnicima parlamentarnih stranaka i nekim od predsjednika stranaka. Stavovi su im vrlo slični, čak bi se reklo i prilično usuglašeni i ne odudaraju puno od onoga kako nacionalne interese vide stručnjaci za to područje.

'Hrvatski nacionalni interesi moraju uvijek biti isti: mir, sigurnost i stabilnost, gospodarski prosperitet, a sredstva kojima se to postiže mijenjaju se. To su bili borba za samostalnost, ulazak u NATO i članstvo u Europskoj uniji. Zato na najbolji način trebamo iskoristiti članstvo u NATO-savezu i EU-u te pridonijeti miru, sigurnosti i stabilnosti, gospodarskom prioritetu', smatra bivši ministar vanjskih poslova, HDZ-ov Gordan Jandroković

Po mišljenju HNS-ovca Igora Kolmana, 'najveći nacionalni interes jest da konačno dobijemo državu u punom smislu, da imamo obrazovanje koje nam daje šansu u životu, da imamo gospodarstvo koje omogućava kvalitetne i dobro plaćene poslove, da nam zdravstvo nije najveći pacijent, da u međunarodnoj politici sudjelujemo pametnim i samosvjesnim glasom, da nam se više nitko ne smije u lice dok nas pljačka i da imamo državu koja se zaslužuje tako zvati'.

'Ključni hrvatski nacionalni interes je izlazak iz krize u kojoj jesmo i svega onoga što ona za sobom nosi. Sve će biti daleko lakše i jednostavnije kad izađemo iz krize, pa bismo svi trebali maksimalno pridonijeti izlasku iz krize – bez puno politiziranja, nego radom, kvalitetnim i odgovornim', razmišlja SDP-ov saborski zastupnik i gradonačelnik Vukovara, Željko Sabo

Za laburista Nikolu Vuljanića nužno je 'očuvati mali komad suvereniteta koji nam je ostao'. 'Još nam je preostalo ponešto prirodnog bogatstva, infrastrukture i ljudi bez kojih ne možemo i koje moramo sačuvati u Hrvatskoj, a ne da počnu bježati iz nje. Ne smijemo dozvoliti koncesioniranje ili prodaju voda i šuma, trebamo sačuvati ceste i energetiku jer nam je to jedino ostalo. A kako će nam biti u EU-u? Onako kako se sami postavimo', uvjeren je Vuljanić.

I HDSSB-ovac Dinko Burić, žestoki kritičar i prošle, ali i ove vlasti, smatra kako je, među više vrlo važnih nacionalnih interesa, potrebno posebno istaknuti sljedeća tri: očuvanje što većeg stupnja nacionalne neovisnosti nakon ulaska Hrvatske u EU uz bezuvjetnu zaštitu hrvatskih nacionalnih resursa (zemlje, vode, šuma, energenata, okoliša i dr.); uravnotežen i ravnomjeran gospodarski razvoj svih dijelova Hrvatske s posebnim naglaskom na razvoj danas njezinih najnerazvijenijih i najsiromašnijih regija uz podizanje stope zaposlenosti kao preduvjeta podizanja životnog standarda svih hrvatskih građana te snažna demografska obnova.

'Hrvatska je zemlja koja u svom prioritetnom nacionalnom interesu u prvom redu ovog trenutka ima izlazak iz ekonomske krize i smanjivanje socijalnih razlika koje nastaju nezaposlenošću, smanjenjem plaća i cijene rada te stvaranjem velikih razlika među regijama. To su ključni nacionalni interesi bez kojih ne mogu biti zaštićeni ni interesi kao što su politički suverenitet ili međunarodna ravnopravnost', napominje Milorad Pupovac iz SDSS-a.

Bez obzira na to dolaze li iz vladajuće koalicije ili oporbe, odnosno imaju li svoj klub zastupnika ili su tek pojedinci u saborskim klupama, političari vide otvaranje radnih mjesta i oživljavanje gospodarstva kao jedan od prioriteta.

Za Silvana Hrelju iz HSU-a, Hrvatskoj su u ovom trenutku najvažniji – proizvodnja u realnom sektoru, zapošljavanje te održivost i stabilnost velikih sustava – mirovinskog, zdravstvenog i socijalnog. Ruža Tomašić, predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević, navodi kako je 'nužno pokrenuti gospodarstvo, proizvodnju i izvoz, ulagati u obrazovanje i zaustaviti odljev mozgova te obustaviti rasprodaju obiteljskog srebra koje još imamo'.

'Otvaranje radnih mjesta na prvom je mjestu, potom su nacionalni interesi i osiguranje budućnosti za mlade, zapošljavanje, gospodarski razvoj, nacionalna strategija razvoja Hrvatske za idućih 15 godina te razvijanje etičke i građanske Hrvatske', preporuča nezavisni zastupnik don Ivan Grubišić

I po mišljenju predsjednika još jedne parlamentarne stranke, HSS-ovca Branka Hrga, podizanje gospodarstva, zaustavljanje rasta nezaposlenosti i otvaranje novih radnih mjesta, potom očuvanje teritorija Republike Hrvatske i imovine (Hrvatske poštanske banke, Croatia osiguranja, Hrvatskih voda i Hrvatske šuma) te smanjenje troškova života za građane i smanjenje poreznih nameta ključni su zadaci.

'Borba za svako radno mjesto prioritet je svih prioriteta uz pokušaj očuvanja gospodarskih subjekata koji svakodnevno propadaju, očuvanje kakve takve industrijske prepoznatljivosti te pitanje održivosti zdravstvenog sustava i poboljšanja zdravstvenog standarda. To su ključni interesi. Njima treba dodati i pokušaj da se pomogne privatnom sektoru u nastajanju jer zapošljavanja u javnom sektoru više neće biti. Ako intelektualna krema danas ne može dobiti posao, ostali se u budućnosti mogu nadati poslu tek u malim tvrtkama ili da sami otvore radno mjesto u okviru obitelji', prognozira IDS-ovac Damir Kajin

Zaključno, ne može se reći da bilo tko u Hrvatskoj ne bi potpisao bilo koju od izjava anketiranih političara. Ili bi, ipak, samo malo trebalo parafrazirati zastupnika Nikolu Vuljanića i predvidjeti kako će nam u budućnosti biti onako kako se sami postavimo