ILEGALNE MIGRACIJE

Kod Tovarnika uhićeno 12 stranih državljana

17.05.2011 u 12:31

Bionic
Reading

Granični policajci na istočnoj državnoj granici ponovno su imali pune ruke posla, jer su u samo 24 sata u protuzakonitom prelasku granice nedaleko od Tovarnika zatekli i uhitili čak 12 stranih državljana

TOVARNIK – Granicu su nelegalno pokušali prijeći šestorica Afganistana, tri državljanina Somalije te po jedan Tunižanin, Sudanac i Libijac. Protiv svih njih doneseno je rješenje o protjerivanju iz Hrvatske te im određena zabrana ulaska i boravka u našoj zemlji na rok od jedne godine, nakon čega je pokrenut postupak readmisije u susjednu Srbiju iz koje su i prešli granicu.

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske je potvrđeno kako je samo u prva četiri mjeseca u nezakonitu prelasku državne granice otkriveno čak 190 'ilegalaca' što je četiri puta više nego pretprošle godine. Doduše, i prošle su godine istočne granice bile pod pritiskom ljudi koji u potrazi za boljim životom prolaze preko Hrvatske u zapadne zemlje. Prošle je godine u ruke policije palo 349 osoba.

Procjenjuje se kako se na području susjedne Srbije nalazi veliki broj osoba iz zemalja Afrike i Azije, uglavnom pogođenih revolucijama i nemirima, kojima je cilj domoći se Europske unije. Pri ilegalnom ulasku u Hrvatsku najčešće koriste tzv. zelenu granicu.