POMORSKA NESREĆA

Kod Suska potonuo gliser, posadu spasio ribar

30.10.2011 u 09:40

Bionic
Reading

Prava drama odvijala se noćas na moru, 2,5 nautičke milje sjeverozapadno od otoka Suska gdje je potonuo devetometarski gliser Aneri pulskih registarskih oznaka, a petoro članova posade završilo u moru. Srećom, svi su spašeni

Havarijom je koordinirala Nacionalna središnjica za traganja i spašavanja na moru, koja je poziv u pomoć zaprimila preko Centra 112 u jedan sat. Članovi posade su, nakon prodora mora, upućeni da ispale signalnu raketu, a 15 minuta od poziva u pomoć veza se prekinula te je gliser potonuo na dubini od 40 metara sa 100 litara dizel goriva, a posada je završila u moru.

U međuvremenu Nacionalna središnjica je putem Obalne radio postaje Rijeka uputila poruku pogibli svim brodovima koji se nalaze u blizini. Uvidom u radarsku sliku najbliži brodovi su bili tanker Sepen Dinamarina, oko 50 minuta od mjesta nesreće, i putnički brod Seabourn Spirit, oko 90 minuta, te su upućeni na mjesto nesreće.

No, sve članove posade koja je bila u ribolovu iz mora je spasio ribar Vlado Lončarić svojim gliserom sa Suska. Pothlađeni Istrijani, oko dva sata i 30 minuta, prekrcani su na policijsko plovilo P-113 koje je došlo iz Lošinja te ih prevezlo u Dom zdravlja Lošinj, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Voditelj je i vlasnik glisera Aneri, registracijskih oznaka PU 1081, 47-godišnji Slobodan Car iz Pule. Prema njegovoj izjavi, u trenutku prodora mora posada je spavala, a jedan član posade, koji je dežurao, vidio je da je naplavljena strojarnica. Posada je pokušala izbaciti vodu, no bez uspjeha, a kada su počeli tonuti, uzeli su bokobrane jer nisu mogli do pojasa za spašavanje i tako se održali u moru.

Najvažnije je da su svi živi i zdravi, a kako i zašto je došlo do ove pomorske nesreće, utvrdit će Lučka kapetanija iz Malog Lošinja.