PRGIĆ LUD ZA ORUŽJEM

Kod riječkog HDZ-ovca ponovo pronađen arsenal oružja

07.07.2011 u 16:05

Bionic
Reading

Riječanin Davorin Prgić (59) priveden je danas u Istražni centar Županijskog suda u Rijeci zbog osnovane sumnje da je počinio više kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari. Za ista su nedjela osumnjičeni i dva Matuljca u dobi od 36 i 33 godina, koji će biti kazneno prijavljeni redovnim putem

Zanimljivo je da je policija i prošle godine kod Davorina Prgića, inače najzaslužnije osobe za osnivanje HDZ-a u Rijeci, pronašla arsenal oružja, ali tada nije bio priveden, već se kazneni postupak protiv njega vodi na Općinskom sudu u Rijeci. Opsežnim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Odjela organiziranog kriminaliteta PU primorsko-goranske utvrđeno je da su Prgić i dvojica Matuljaca neovlašteno nabavljali, posjedovali i razmjenjivali vatreno oružje i eksploziv.

U njihovim je domovima na riječkom području pronađeno i oduzeto više komada pješačkih mina, raznog eksploziva, upaljača, sporogorećeg štapina, detonatorskih kapisli, automatskih pušaka, puškomitraljez, streljivo, pištolji, strojnice i prigušivači pucnja.

A u rujnu, prošle godine, policija je u Prgićevoj obiteljskoj kući u mjestu Risika na otoku Krku, zaplijenila sedam pušaka, šest poluautomatskih pušaka, tri puškostrojnice s pet rezervnih cijevi, 246 spremnika za streljivo, 4 224 komada raznog streljiva (od toga 258 komada zabranjenog streljiva), 4.8 kg eksploziva, jedna tromblonska mina, 60 metara sporogorećeg štapina, 6.39 metara detonirajućeg štapina, razni dijelovi oružja te torbice s rezervnim alatom i priborom, te je naknadno, pretragom njegovog stana u Rijeci, pronašla još 11 320 komada streljiva i 6.3 kg baruta.

Inače, Prgić je davne 1990. godine, kao predsjednik Inicijativnog odbora za osnivanje HDZ-a u Rijeci, vodio osnivačku skupštinu HDZ-a. Bio je i prvi predsjednik riječkog ogranka Kluba utemeljitelja HDZ-a Dr. Franjo Tuđman 2005. godine. Veliki kolekcionar streljiva i oružja nakon prve zaplijene izjavio je za Novi list da je potpuno zaboravio na to staro oružje.

'Moram vas podsjetiti da sam ja 1989. i 1990. dobio mandat od Ivana Vekića za prikupljanje oružja. Bio sam i član HDZ-a s posebnim ovlaštenjima. Kada se išlo za Kruševo i kada su pale kasarne došlo se do oružja, ja sam ga prikupljao, bilo je pitanje obrane Krka’, rekao Prgić, naglasivši da je apsolutno zaboravio na oružje, spomenuvši i tragične obiteljske okolnosti, odnosno smrti koje su ga dotukle i toliko zaokupile, što je dodatan razlog da je potpuno smetnuo s uma da u kućama drži ogromne količine opasnog oružja.

Prgiću je Istražni sudac odredio 48-satno zadržavanje u pritvoru, a kriminalističko istraživanje se nastavlja.