RODNA NERAVNOPRAVNOST

Kod hrvatskih privatnika šefuje šest posto žena

28.09.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Za pomake u rodnoj ravnopravnosti nužni su bolja provedba zakona, nadzor rada relevantnih institucija, bolje financiranje mehanizama rodne ravnopravnosti te osiguravanje i razvoj obrazovnih programa na pravnim fakultetima i na akademijama za pravosudnu obuku, zaključci su konferencije Mreže pravnih fakulteta Jugoistočne Europe (SEELS) na kojoj je utemeljen i Ekspertni pravni forum Jugoistočne Europe za rodnu ravnopravnost

Na konferenciji SEELS-a, održanoj u Sarajevu pod nazivom 'Pravne perspektive rodne ravnopravnosti u Jugoistočnoj Europi', izvršen je uvod u stanje rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji.

Sudionice iz Hrvatske bile su Ivana Gregurev, docentica s Pravnog fakulteta u Zagrebu i Helena Štimac Radin, predstojnica vladinog Ureda za ravnopravnost spolova.

Štimac Radin naglasila je da su prioriteti za dostizanje rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj do 2015. promocija ljudskih prava žena i rodna ravnopravnost, jednake mogućnosti na tržištu rada, obrazovanje na polju rodne ravnopravnosti, jednakost pri donošenju političkih i javnih odluka, ukidanje nasilja nad ženama, kao i uspostavljanje institucijskih mehanizama za njihovu implementaciju.

Hrvatsko tržište rada još uvijek obilježava visoka stopa spolne segregacije. Neslužbeni podaci ukazuju da samo šest posto žena ima menadžersku poziciju u privatnome sektoru. Nedavno istraživanje Državnoga zavoda za statistiku pokazuje pak da žene u Hrvatskoj u prosjeku zarađuju 89,8 posto prosječne mjesečne muške plaće, iako bi u skladu sa Zakonom o radu i ILO konvenciji koju je Hrvatska ratificirala, poslodavac morao isplaćivati jednake plaće ženama i muškarcima za isti posao i poslove koji imaju jednaku vrijednost.

Ivana Gregurev s Pravnoga fakulteta u Zagrebu u svome je izlaganju naglasila kako izazovi i preporuke za postizanje rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj svakako trebaju biti usmjereni prema smanjenju segregacije na tržištu rada te činjenici da još uvijek postoje radna mjesta na kojima su muškarci bolje plaćeni od žena. Pravni stručnjaci svakako trebaju i dodatno obučavanje kako bi postali upućeniji u problematiku.

SEELS je osnovan u ožujku 2011. s ciljem uvođenja novih regionalnih obrazovnih i istraživačkih programa za obuku, a jedna je od njegovih aktivnosti i razrada novih programa koji promiču i pružaju zaštitu na polju rodne ravnopravnosti i osnaživanju žena. Aktivnosti SEELS-a podupire njemačka vlada radom organizacije Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.