HALO, BING?

Kod Cvika u ćeliji pronađena 2 mobitela

24.06.2009 u 09:04

Bionic
Reading

Rutinskom i nenajavljenom premetačinom (u engleskom zatvorskom žargonu poznatom i kao shake-down) u ćeliji na Bilicama pronađena su dva mobilna aparata te četiri kartice, s brojevima nekoliko različitih operatera. U ćeliji u kojoj je, kao uostalom i puno šire, neprikosnoveni šef Jakša Cvitanović

Naravno, iako su zabranjeni predmeti najvjerojatnije upravo Cvikovi, ubrzo je »odgovornost« za posjedovanje mobitela, što za sobom povlači i odgovarajuće stegovne mjere unutar zatvora, preuzeo njegov cimer. Internom istragom će se provesti analiza, listanje poziva upućenih sa zaplijenjenih kartica kako bi se otkrilo s kime su zatvorenici iz Bilica komunicirali, piše Novi list

Ovaj posljednji u nizu incidenata međutim neće toliko naštetiti samom Cviku – čak i da mu se dokaže kako je pozivao svoje »kontakte« na slobodi, ostao bi bez ionako limitiranih prava u statusu pritvorenika.

Tek u slučaju da je s mobitela slao prijetnje ili organizirao »poslovanje« može se suočiti s novim kaznenim prijavama.No, pronalazak čak dva mobitela i nekoliko kartica u Cvikovoj ćeliji izazvao je ogorčenje među samim pravosudnim službenicima.

Nema više poziva iza rešetaka

Uvjereni su naime da je u pitanju puno ozbiljniji problem – netko od čuvara ili osoba unutar zatvorskog sustava bavi se nečasnim radnjama i za određene svote novca šverca zabranjene stvari moćnim i imućnim pritvorenicima.

»Želimo da se stvari konačno istjeraju na čistac, da se pronađu osobe koje doturaju zabranjene predmete zatvorenicima!« – kazuje naš sugovornik, naglašavajući da je spreman pomoći unutarnjoj inspekciji u otkrivanju »krtice« za koju je 99 posto siguran da postoji.

Cvik i tužilaštvo vode borbu na nekoliko »frontova«, do sada s polovičnim uspjehom – sportskim rječnikom, stanje je 1:1, u jednom slučaju je oslobođen, a u drugom osuđen na 8 mjeseci zatvora – dok se konačni rezultat još ne nazire. Tek pred koji mjesec je započeo sudski postupak, spektakl poznat i kao »slučaj Cvik«.

Među petnaestak optuženih je i njegov mlađi brat Mirjan Cvitanović te bivša (da li i sadašnja?) djevojka, dubrovačka odvjetnica Ana Birimiša.

Cvik je optužen za organiziranje kriminalne skupine na Korčuli, organizacije preprodavača heroina, a zajedno s bratom i Birimišom tereti se i za pranje novca zarađenog dilanjem. Cijela stvar se »zakotrljala« nedugo nakon što je saborska zastupnica Ruža Tomašić prozvala Cvika kao glavnog korčulanskog dilera.

Jakša Cvitanović je u ljeto 2006. godine uhićen, no tijekom prijevoza do dubrovačkog suda pobjegao je dvojici inspektora. Cvik je potom u bijegu bio gotovo pola godine, da bi u siječnju 2007. »pao« u iznajmljenom stanu u središtu Splita. Ubrzo su uhićeni i njegovi posilni, cijela »vojska« dilera koji su sudjelovali u preprodaji heroina na Korčuli i dubrovačkom području.

Barem tako smatraju u USKOK-u, kao i da je u nepune dvije godine raspačavanja droge zaradio milijune kuna koje je potom »prao« ubacivanjem novca u legitimne poslove, nekretnine i pokretnine. No, tek će pravorijek pokazati koliko su na tužilaštvu dobro pripremili dokazni materijal, s obzirom da u cijelom predmetu nema grama zaplijenjene droge?! Ključni dokaz su im iskazi svjedoka-pokajnika Želite Tomić – bivše Cvikove djevojke. Cvika tereti još jedna bivša, Petra Gugić.

Njoj je uputio prijetnje iz zatvora, »da će je ubiti ako ne promijeni iskaz«, zbog čega je i osuđen na 8 mjeseci zatvora.No, oslobođen je u postupku za posjedovanje 8 grama marihuane u zatvoru na Bilicama. Na suđenju nije utvrđeno da je droga njegova (a sud se nije bavio pitanjem koje će sada, čini se, ispitati unutarnja kontrola: kojim putem droga, odnosno mobiteli, dolaze u ćelije), a tada je pronađen i rastavljeni mobitel.

Tužilaštvo je u međuvremenu odustalo od kaznenog progona protiv Cvika zbog posjedovanja pištolja Crvena zastava s prigušivačem. Oružje je pronađeno u stanu u Zoranićevoj prilikom uhićenja, a Cvitanović je platio 10 tisuća kuna kazne na prekršajnom sudu zbog ilegalnog posjedovanja oružja.