PREBAČEN U BAROKOMORU

Kod Cresa spašen talijanski ronilac

09.08.2010 u 14:52

Bionic
Reading

Talijanski ronilac (52) teško je nastradao prilikom jučerašnjeg ronjenja nedaleko od Cresa. Prema prvim informacijama, zaronio je na dubinu od 42,5 metara te mu je pozlilo

Oko 11.30 kapetan trajektnog broda koji u turističkoj sezoni plovi između Cresa i Brestove zatražio je od Županijskog centra 112 u Pazinu da brod sačeka hitna medicinska pomoć jer prevozi teško ozlijeđenog ronioca. U pristaništu Brestova u 12 sati nesretnog talijanskog ronioca dočekala je ekipa Hitne pomoći iz Labina te je prevezen u pulsku Polikliniku za baromedicinu Oxy.

Unesrećeni ronilac odmah je upućen u barokomoru na rekompresijsku terapiju na kojoj je tijekom jučerašnjeg dana proveo pet sati. Kako doznajemo od ravnatelja Poliklinike Oxy dr. Marija Franolića, talijanski ronilac je izvan životne opasnosti, no njegovo stanje je izuzetno teško i moguće je da će ostati neurološke posljedice.

Terapija koja se inače radi po protokolu američke mornarice jutros je ponovljena te će se nastaviti narednih dana. U slučaju talijanskog ronioca tlačenje se provodi na dubini od 18 metara, no organi su toliko oštećeni da postoji opasnost trajne oduzetosti.