AFERA HŽ

Kobaku i kompaniji jednomjesečni pritvor

16.07.2009 u 20:08

Bionic
Reading

Davorinu Kobaku, Biserki Robić i Andriji Sariću, osumnjičenima zbog malverzacija u Hrvatskim željeznicama, određen je jednomjesečni pritvor

Sindikat hrvatskih željezničara pozdravio je aktivnosti policije iUSKOK-a. U priopćenju su zatražili da se kontinuirano istražuju isankcioniraju sve kriminalne radnje, ali i pogrešne poslovne odluke ipropusti u HŽ-u.

Kako stoji u priopćenju sindikata, do sumnje unezakonitosti došlo je tek nakon dolaska nove uprave na čelu AGIT-a, paje pitanje bi li se bez kadrovske promjene pronevjera ikad otkrila.Sindikat podsjeća da je u slučaju HŽ-ove tvrtke kćeriPZZ-Inženjeringa sindikalni povjerenik pune tri godine upozoravao naprikrivene gubitke i nezakonitosti. 

Oni su saslušani u USKOK-u i ondje su suočeni s prvim i najjačim dokazima - potvrdama iz kojih se vidi da su osobno podizali novac u Mostaru i Grazu s računa off-shore kompanija u Zagrebačkoj banci i Volksbanci.

Odjednom bi znali dignuti i po 100 tisuća eura. U pet godina najviše je novca podigla Biserka Robić, čak milijun i 600 tisuća eura. USKOK je pretražio njihove kuće i cijelu imovinu. Novac nije nađen, pa slijedi i opsežna financijska istraga. Ići će svakako i prema burzi jer se Kobak otvoreno hvalio da ulaže u dionice.

Afera je otkrivena kada je srbijanska policija uhvatila razgovore tamošnjeg direktora željeznica Vasiljevića i Kobaka dok su dogovarali prevaru. Za Vasiljevićem traga srbijanska policija.

Pod istragom je i imovina troje osumnjičenih. Kobakovi, prema slobodnoj procjeni, žive u tristotinjak kvadrata obiteljske kuće u mirnom dijelu zagrebačke Dubrave, a obitelj Biserke Robić smjestila se u urbanoj vili na Bukovcu, elitnom zagrebačkom kvartu, piše Večernji list.

Tek bi se u istrazi trebala preispitati cjelokupna imovina Kobaka, Robićeve i Sarića te aktivirati mehanizmi za obeštećenje državne tvrtke.