SDP O DRUŠTVU (NE)ZNANJA

Knjige na ledini, stare škole i potplaćeni profesori

03.09.2009 u 12:20

Bionic
Reading

'U novoj školskoj godini, koja počinje u ponedjeljak, djecu i njihove roditelje dočekat će novi, ali stari problemi', kazala je saborska zastupnica SDP-a Marija Lugarić dodavši da je društvo znanja svedeno na prodavanje knjiga po ledinama

Uz novi problem ukidanja besplatnih udžbenika, koji su ujedno postali i preskupi, SDP-ova zastupnica tvrdi i da će učenike dočekati stari problemi poput starih i derutnih škola i učionica te potplaćeni učitelji.

'Nije slučajno da su knjige preskupe, jer se s pojedinim izdavačima dogovaralo, a ne pregovaralo oko njihove cijene', istaknula je Lugarić, na čije se riječi nadovezao stranački kolega Gvozden Flego podsjetivši da je 440 milijuna kuna za udžbenike dogovoreno bez javnog natječaja.

SDP-ov dvojac drži da rad Vlade, ali i Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta ne zaslužuje prolaznu ocjenu jer pokazuje kontinuitet neorganiziranosti i nekompetentnosti.

'Odluka o ukidanju besplatnih udžbenika donesena je dva mjeseca prije početka školske godine kada su ljudi drukčije planirali svoje budžete, a njome su posramljeni i djeca i roditelji. Djeca jer se moraju sramiti pred kolegama što ih nemaju, a roditelji jer djeci moraju reći da za knjige nemaju novaca', kazao je Flego

Na Iblerovu trgu smatraju da je Vlada odlukama koje je donijela poništila vlastiti program, a time i samu sebe, dok epizoda udžbenika i pretvaranje MZOS-a u najvećeg podnositelja antirecesijskih mjera dovoljno govori o njezinoj nesposobnosti.