20.000 PRIMJERAKA

Knjiga Zlatka Sudca zaradila 3 milijuna kuna

07.02.2009 u 20:05

Bionic
Reading

Od prodaje knjige velečasnog Zlatka Sudca i novinarke Dunje Ujević pod nazivom 'Zlatko Sudac – razgovori' zarada je oko 3 milijuna kuna, a knjiga je prodana u više od 20.000 primjeraka

Riječ je o tržišnom uspjehu bez premca u hrvatskom izdavaštvu jer se knjiga pojavila u knjižarama tek prije dva mjeseca. Jedan primjerak knjige stoji 150 kuna, što znači da je Sučeva knjiga do sada 'zaradila' oko tri milijuna kuna. Popularni stigmat osnovao je i tvrtku Joshua d.o.o., preko koje idu svi poslovi vezani uz lik i djelo najpopularnijeg hrvatskog svećenika.

Tvrtku vodi poznati zagrebački odvjetnik Bosiljko Mišetić, a zanimljivo je da se cijeli poslovni pothvat događa uza znanje i suglasnost Katoličke crkve.

Sudac izravno odgovora krčkom biskupu Valteru Županu, ali, doznajemo, i drugi su biskupi detaljno upoznati s njegovim djelovanjem i planovima. A planovi nisu mali. Novcem od knjige Sudac želi sagraditi veliki duhovno-pastolarni centar na Krku, u kojemu bi se održavali seminari duhovne obnove. Do sada je seminare održavao u mjestu Ćunski na Malom Lošinju, ali tamošnji kapaciteti su premali za interes koji vlada za Sudčevu duhovnu obnovu.

On je u više navrata javno govorio da mu je jako žao što ne može primiti sve koji žele njegovu pomoć te da neki branitelji po nekoliko godina čekaju na susret s njim. Zanimljivo je da je Sudčeva tvrtka registrirana i za medijsku djelatnost, pa su se pojavili napisi da želi osnovati i televiziju. Čak su se, doduše neformalno, počeli spominjati medijski stručnjaci koji bi trebali sudjelovati u tom projektu. Na “popisu” budućih Sudčevih suradnika nalazi se i poznati redatelj i nekadašnji direktor Hrvatske televizije Antun Vrdoljak.

On kaže da nije kontaktirao s velečasnim, ali da je spreman pomoći gradnju televizije koju bi osnovala Katolička crkva.

'Spreman sam pomoći stvaranje svake televizije koja bi bila drugačija od Red Carpeta,' rekao je Vrdoljak i dodao da Sudac jako koristi Katoličkoj crkvi te da ima njezinu potporu.

'Crkva je takva organizacija u kojoj se nitko ne može ponašati na svoj način,' kaže Vrdoljak te ističe da mu je žao što se do sada nije susreo s karizmatikom.

Odvjetnik Bosiljko Mišetić nije želio govoriti o medijskim planovima velečasnog Sudca, ali je zato vrlo biranim riječima govorio o sposobnostima Antuna Vrdoljaka.