cure detalji

Knjiga najpoznatijeg američkog novinara dalje žari i pali: Najviši američki general priznao da je zvao Kinu zbog Trumpa, bivši američki predsjednik ga proziva za 'izdaju'

16.09.2021 u 19:01

Bionic
Reading

Prema knjizi jednog od najpoznatijih američkih novinara Boba Woodwarda i njegovog kolege Roberta Coste, najviši američki general Mark Milley tajno je zvao Kinu zbog zabrinutosti da bi Donald Trump mogao potaknuti rat s Kinom. Vijest je to koja je užarila američku politiku, a Milley je danas potvrdio pozive

Šef Združenog stožera američke vojske general Mark Milley uputio je dva telefonska poziva svom kineskom kolegi u posljednjim mjesecima manadata predsjednika Donalda Trumpa kako bi potajno uvjerio Peking da Sjedinjene Države neće napasti Kinu, potvrdio je u srijedu glasnogovornik generala Milleyja pukovnik Dave Butler.

'Njegovi pozivi s Kinezima i drugima u listopadu i siječnju bili su u skladu s njegovim dužnostima i odgovornošću da ih ponovno umiri u cilju očuvanja strateške stabilnosti', rekao je glasnogovornik Butler.

Svi Milleyjevi pozivi bili su koordinirani s Ministarstvom obrane i drugim relevantnim agencijama, dodao je Butler. Međutim, Milley o pozivima nije obavijestio Trumpa.

Zbog toga se oglasio i bivši predsjednik Trump poručivši da su te tvrdnje su izmišljene, dok su republikanci zatražili da se generala otpusti.

Informacija o telefonskim pozivima kineskom generalu Li Zuochengu u posljednjim mjesecima Trumpovog mandata iscurila je u javnost u utorak kada je objavljen izvadak iz knjige istraživačkih novinara Washington Posta Boba Woodwarda i Roberta Coste. Woodward je poznat po tome što je zajedno s Carlom Bernsteinom razotkrio aferu Watergate. Woodward je i mentor Costi, kojeg pak još zovu 'Šaptač Trumpu'.

Prema knjizi do poziva prema Kini došlo je neposredno nakon predsjedničkih izbora i nakon što je Trump odbio prihvatiti poraz.

U knjizi 'Peril' navodi se kako je nakon upada u Kongres 6. siječnja general Milley, načelnik Združenog stožera 'bio siguran da se Trumpu nakon izbora mentalno stanje pogoršalo'. Navodno je bio zabrinut da bi Trump mogao 'skrenuti s puta'.

Navodno je rekao kineskom generalu da je 'američka vlada stabilna' i uvjerio generala Lija da SAD neće napasti. Da su to učinili, Kinezi bi bili prvo upozoreni, navodi se u izvodu.

  • +9
Mark Milley Izvor: EPA / Autor: JIM LO SCALZO

U knjizi se također kaže da je general Milley svom osoblju rekao da će, ako Trump naredi nuklearni napad, za to morati prvo dobiti potvrdu.

Trump je optužio generala Milleya za 'izdaju', a pozive Kini opisao kao 'lažne vijesti'.

Republikanski senator Marco Rubio  pozvao je Bidena da smijeni generala Milleya.

U srijedu je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila: 'Predsjednik ima potpuno povjerenje u svoje vodstvo, svoje domoljublje i vjernost našem Ustavu.

Dodala je kako Biden ima potpuno povjerenje u generala Milleya.