toplinski val u cijeloj zemlji

Knin vrije: Sa 36 stupnjeva u 11 sati neslavni rekorder, ambulante pune

16.08.2021 u 13:52

Bionic
Reading

Za cijelu Hrvatsku izdano je upozorenje zbog velike i vrlo velike opasnosti od toplinskog vala. Najviša dnevna temperatura kretat će se od 32 do 38 stupnjeva. Knin je najtopliji grad danas, u 11 sati bilo je 36 stupnjeva

HRT-ova reporterka Ivona Ramadža Čolić izvijestila je za podnevni Dnevnik HTV-a kako je zbog vrućina povećan broj intervencija hitne pomoći. Danas je na kninskom području opet velika opasnost za zdravlje. Pune su i ambulante liječnika obiteljske medicine.

Ivan Ivančević, dr. med. iz Doma zdravlja Knin, naglasio je kako se pacijenti najviše žale na vrtoglavicu, glavobolju, iscrpljenost, mučninu, neki se čak žale i na povraćanje. Sve su to simptomi koji se mogu pojaviti zbog dugotrajnog izlaganja velikim vrućinama. Na velikim vrućinama tijelo može dehidrirati nakon samo trideset minuta, a simptomi toplinskog udara su najčešće - vruća, suha koža bez znojenja, osobe mogu biti i u deliriju, što znači da govore nerazumljive rečenice, moguć je gubitak vida kao i gubitak svijesti.

'U ovakvim uvjetima najvažnije je spriječiti dehidraciju, treba piti puno tekuće. Ne treba piti alkohol, kofeinske energetske ili zašećerene, odnosno gazirane napitke, već treba konzumirati što više obične vode. Treba izbjegavati izlaganje toplini od deset do sedamnaest sati, te je preporuka da se ljudi drže hlada', poručio je doktor Ivančević.

Sutra stiže promjena, sa svježijim, promjenjivim i nestabilnim vremenom, pokazuje vremenska prognoza Dunje Plačko-Vršnak iz DHMZ-a za HRT. Za danas je zbog visokih temperatura na snazi meteoalarm u cijeloj Hrvatskoj - crveni na obali i narančasti u ostatku zemlje. Meteoalarm je i za sutra na snazi za cijelu zemlju. No, radi se o žutom alarmu za većinu Hrvatske, i to zbog mogućnosti nevremena u kontinentalnom dijelu, a zbog visokih temperatura na obali. Za splitsko područje proglašen je narančasti alarm, a za dubrovačko crveni.

'Tijekom noći i sutra tijekom dana očekuje nas izražena promjena vremena. U unutrašnjosti će osjetno osvježiti, u prosjeku bit će niža za 10 do 15 stupnjeva u odnosu na današnje vrijednosti. Isto tako tijekom noći i sutra očekuju se kiša i pljuskovi, koji ponegdje mogu biti izraženiji', rekao je Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

'Promjena stiže u utorak, uz postupno jače naoblačenje, mjestimičnu kišu te lokalno izraženije pljuskove i osjetan pad temperature zraka. U mnogim kopnenim krajevima bit će i za oko 10 °C hladnije nego proteklih dana. Promjenljivo i nestabilno i u srijedu, ali se sa zapada do kraja dana očekuje prestanak kiše i razvedravanje. Na Jadranu kiša, lokalno i izraženiji pljuskovi u utorak će najprije zahvatiti sjeverni i dio srednjeg Jadrana, a u srijedu i Dalmaciju. Zbog pljuskovitog karaktera oborine, kiša ponegdje može i izostati. U utorak će zapuhati jaka, podno Velebita i olujna bura koja će se u srijedu proširiti duž obale, te u četvrtak oslabjeti', prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak.

  • +10
Toplinski val u Španjolskoj Izvor: EPA / Autor: J.J. GUILLEN