traže ostavku župana

Klubovi vijećnika Mosta i HSS-HSP-a: Žinić ne može biti izanad zakona

24.03.2020 u 11:04

Bionic
Reading

Klubovi vijećnika Mosta i HSS-HSP-a u Skupštini Sisačko-moslavačke županije pozvali su župana Ivu Žinića da podnese ostavku jer je u subotu u Zavičajnom klubu Marinbrod sa skupinom prijatelja organizirao druženje unatoč mjerama protiv koronavirusa te poručili kako župan ne može biti iznad zakona

'Dok se građani odriču, dok gospodarstvo trpi ogromne štete, dok nam je glavni grad pogođen elelmentarnom nepogodom, a građani susjednih zemalja od kojih smo s nekima bili u ratu, izražavaju solidarnost i potporu u nevoljama, naš župan Ivo Žinić i njegov sin Dario Žinić (koji je dogradonačelnik Gline i dojučerašnji predsjednik Kriznog stožera Gline) organiziraju dernek pokazujući da pravila, obveze i upute vrijede za građane, ali ne vrijede za njih. Dok neki gradonačelnici i načelnici poduzimaju mjere da građani i službe budu opskrbljeni zaštitnim sredstvima i opremom kojih nema dovoljno, župan Ivo Žinić nam svima šalje poruku - Quod licet Iovi non licet bovi (Što je dopušteno Jupiteru nije …)', istaknuli su u priopćenju.

Na taj je način, kažu, poslao poruku da u ovoj županiji ima dvije vrste ljudi - ona koja mora slušati, žrtvovati se, solidarizirati se s drugima na jednoj strani i on i njegova kasta nedodirljivih na drugoj.

Pozdravili su to što je Dario Žinić smijenjen s dužnosti predsjednika kriznog stožera, ali upozorili da postupak župana Ive Žinića nije detaljnije preispitivan.

Druženje sa skupinom prijatelja u Mainbrodu unatoč zabrani zbog koronavirusa samo je jedna u neprekinutom nizu afera i zahtijevamo da župan podnese ostavku, da njegova stranka HDZ preuzme političku odgovornost za ponašanje svog župana i spasi građane Sisačko moslavačke županije od ponašanja ovog čovjeka koji je za županiju jednak elementarnoj nepogodi, poručili su županijski klubovi vijećnika Mosta i HSS-HSP-a.

Premijer Andrej Plenković izrazio je u ponedjeljak žaljenje zbog afere sa sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem, koji je navodno sudjelovao na "korona partyu" unatoč mjerama protiv širenja koronavirusa, poručivši da je Žinić morao pokazati kako se treba ponašati u sadašnjoj situaciji.

U ponedjeljak je i Županijska organizacija SDP-a Sisačko-moslavačke županije neprimjerenim, neprihvatljivim i krajnje neodgovornim ocijenila ponašanje sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića.