POBUNA PROTIV KOSOR

Klub utemeljitelja poslao ultimatum Predsjedništvu HDZ-a

24.02.2012 u 09:41

Bionic
Reading

Predsjedništvo Zajednice klubova utemeljitelja HDZ-a 'dr. Franjo Tuđman', nezadovoljno što će Zajednica imati samo 45 izaslanika na XV. Općem saboru HDZ-a, uputilo je predsjedništvu stranke, na čelu s Jadrankom Kosor, oštro pismo 'na znanje i postupanje'! Utemeljitelji su se, naime, pobunili jer smatraju da sve zajednice HDZ-a trebaju biti ravnopravne u određivanju broja izaslanika

Potpisnici pisma

Među potpisnicima pisma predsjedništvu HDZ-a su predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a 'dr. Franjo Tuđman' Đuro Perica, njegov zamjenik Ilija Cota, potpredsjednici Ivica Klem, Marko Leutić, Ivica Čačić, tajnik Rudi Čorak, zatim general Ivan Tolj, Ivan Cvetković, koji je bio na osnivačkom saboru HDZ-a na Jarunu 1989., Ivan Bobetko, sin poznatog generala, Tomislav Družak, dr. Marko Turić, Jure Ivančić, Ivanka Zorić i drugi. Pismo je potpisalo 35 potpisnika, predsjedništvo Kluba utemeljitelja HDZ-a 'dr. Franjo Tuđman'.

Iako je predsjednica stranke Jadranka Kosor 21. siječnja na sjednici predsjedništva Zajednice klubova utemeljitelja HDZ-a 'dr. Franjo Tuđman' obećala da će sve zajednice (Zajednica žena Katrina Zrinski, Mladež HDZ-a i Zajednica utemeljitelja HDZ-a 'dr. Franjo Tuđman') imati isti broj izaslanika na XV. Općem (izbornom) saboru HDZ-a, 'utemeljitelji' su, prema već određenoj kvoti izaslanika, izigrani i zakinuti!

'Utemeljitelji čine oko 30 posto članstva HDZ-a', piše, uz ostalo, u pismu predsjedništvu stranke 'i najmanje što mogu prihvatiti je da budu bar ravnopravni po broju izaslanika u odlučivanju o izboru novog vodstva i stranačkih dužnosnika u tijelima HDZ-a na predstojećem XV. Općem saboru HDZ-a'.

U klubu utemeljitelja, sudeći prema pismu, misle da bi s tako malim brojem izaslanika na izbornom saboru stranke predstavljali samo 'dekor' i da bi svojom nazočnošću dali politički legitimitet nečemu o čemu, kako tvrde u pismu, ne mogu ravnopravno odlučivati.

'Ako nije učinjena pogreška u navedenoj odluci te ako se sve zajednice HDZ-a ne izjednače po broju izaslanika za predstojeći XV. Opći sabor HDZ-a u roku od 15 dana od današnjega dana, Zajednica klubova utemeljitelja HDZ- 'dr. Franjo Tuđman' izvijestit će kompletno članstvo HDZ-a te donijeti konačan stav o možebitnom nesudjelovanju sa svojim izaslanicima na XV. Općem saboru HDZ-a, jer sada određena kvota je ponižavajuća', zaključilo je predsjedništvo Zajednice klubova utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman.

Ultimatum 'utemeljitelja' predsjedništvu HDZ-a počeo je teći od 18. veljače.

Predsjedništvo Kluba utemeljitelja HDZ-a (službeno Zajednica klubova utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman) smatra da im pripada kvota od najmanje 120 izaslanika na izbornom saboru. Naime, predsjedništvo Kluba traži da se ukupan broj izaslanika na izbornom saboru stranke koji čine Zajednice žena 'Katarina Zrinski' (70), Mladeži HDZ-a (300) i Kluba utemeljitelja dr. Franjo Tuđman (45) - podijeli na tri kako bi bili ravnopravni.

U suprotnom, u pismu predsjedništvu HDZ-a najavili su da neće otići na izborni sabor. Hoće li vrhuška HDZ-a ispuniti njihove zahtjeve, ovisi o procjeni autora unutarstranačkog izbornog inženjeringa koliko se mogu pouzdati u glasove utemeljitelja. Budući da je odluka o održavanju, načinu određivanja i broju izaslanika na XV. Saboru u HDZ-u donijeta 23. siječnja, teško je predvidjeti da će se predsjedništvo HDZ- opet sastajati tim povodom.

Đuro Perica, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a silno se iznenadio što je pismo procurilo u javnost. 'Nije moguće da ga vi imate, a osobno sam ga predao predsjednici stranke i njezinoj tajnici!? To vam je dao netko neodgovoran. Nemojte to objavljivati', rekao je Đuro Perica.

Na upit hoće li predsjedništvo stranke ipak povećati broj izaslanika Kluba utemeljitelja, izrazio je optimizam.