RUGANJE DRŽAVI I ZAKONIMA

Klub H2O prekrstili u udrugu građana i radili na crno

Bionic
Reading

Nakon dva mjeseca rada na crno, noćni klub H2O u središtu Zagreba privremeno je (na mjesec dana) zatvorio Državni inspektorat zbog neispunjavanja minimalnih tehničkih uvjeta. Klub je legalno proradio 6. siječnja, što je navodno potvrdio i Državni inspektorat: 13. siječnja naplatio je kaznu samo za točenje alkohola. Kako je to moguće iako u međuvremenu nije dobio uporabnu dozvolu te i dalje, navodno, ne ispunjava uvjete iz Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti?

Slučaj je poznat u branši, kaže predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Nenad Šepak. Manevar koji je tome poslužio može biti podloga za sapunicu: isti klub s istim vlasnicima otvoren je kao neprofitna udruga građana, a zove se Bridž club H20. Kao takav ne mora ispunjavati sve obveze i uvjete koje ispunjavaju trgovačka društva i obrtnici, piše Poslovni dnevnik

Vlasnici su, čini se, pronašli način i narugali se zakonima, državi i cijeloj branši stvarajući nelojalnu konkurenciju ostalim ugostiteljima koji poštuju propise. Moglo bi se čak reći da prijeti opasnost da se svi ugostitelji registriraju kao udruge građana. Šepak navodi da je problem velik jer H2O nije usamljen slučaj.

'Potrebna je hitna intevencija u zakonodavstvo kako bi se uveo red, udruge građana moraju se prestati zlouprebljavati za ugostiteljsku djelatnost', kaže Šepak, dodajući da je taj problem zahvatio branšu u cijeloj zemlji, no posebno je izražen u Zagrebu, gdje je eskaliralo otvaranje udruga koje se bave ugostiteljstvom bez minimalnih tehničkih uvjeta.

Klub H2O privlači medijsku pozornost zbog zvučnih imena svojih vlasnika te sporova vezanih uz gradnju objekta. Mediji su zabilježili da ga vode Mateo Šarić, sin Marijana Šarića, vlasnika Europatradea, i Ivan Lončar, sin Mladena Lončara, navodno najbogatijega i najtajnovitijega hercegovačkog tajkuna.

Smješten je na dijelu katastarske čestice u Runjaninovoj 3, na mjestu bivšega alternativnog kluba Krivi put, koji je bio skladište veličine 800 četvornih metara. Na njemu je kao vlasnik upisana tvrtka Vendita. Vlasnik Vendite je Petar Šola, sin Marije Šole i Šarićev rođak. Zanimljivo je da je Vendita još 2009. dobila više od pet milijuna kuna kredita Karlovačke banke, čiji je predsjednik Uprave Sandi Šola, također sin Marije Šole.

Kako je cijela čestica mnogo veća od skladišta, traje borba za zemljište. Vendita smatra da joj pripada i dio zemljišta Botaničkoga vrta, oko 7000 kvadrata iza Krivog puta. Prirodoslovno-matematički fakultet zbog istog se zemljišta više od deset godina spori s državom, Gradom Zagrebom i tadašnjim HFP-om.