MARKO boras mandić

Ključni protagonist najljućeg sukoba HNS-a i SDP-a: Vrdoljak se ponaša poput Pašalića

24.05.2017 u 20:02

Bionic
Reading

Odnos između SDP-a i HNS-a, tradicionalnih političkih partnera u Hrvatskoj, dosegnuo je novo dno s međusobnim optužbama za prevaru u Primorsko-goranskoj županiji. Umjesto zbijanja redova uoči drugog kruga lokalnih izbora, produbljuje se raskol na lijevom političkom spektru, što bi moglo preusmjeriti glasove dijela birača ili ih dodatno obeshrabriti od izlaska na birališta. Što o svemu kaže ključni protagonist najljućeg sukoba na relaciji SDP-HNS otkad tim strankama ravnaju Davor Bernardić i Ivan Vrdoljak?

Marko Boras Mandić, zamjenik primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine (SDP), brojio je 18. godinu veoma produktivnog i uspješnog članstva u HNS-u kada je, ne svojom krivnjom, praktički preko noći isključen iz stranke. Prema tumačenju središnjice, Boras Mandić samoisključio se iz HNS-a svjesno prekršivši stranački Statut; prema njegovu tumačenju, Statut je prvo prekršio predsjednik stranke Ivan Vrdoljak.

Što se zapravo dogodilo na Kvarneru? Župan Komadina, koji je novi mandat izvojevao u 1. krugu izbora, ustvrdio je da su predsjednik HNS-a i glavni tajnik stranke Srećko Ferenčak 'upropastili 25 godina kvalitetne suradnje' tih dviju stranki u županiji jer su u zadnji čas mijenjali HNS-ove kandidate na koalicijskoj listi koju su prethodno prihvatili svi koalicijski partneri. S druge strane, Ivan Vrdoljak Komadinu je faktički nazvao prevarantom, tvrdeći da je taj SDP-ovac na dan predavanja liste s nje izbacio HNS-ovce 'zbog neke odmazde'.   

Marko Boras Mandić bio je član HNS-a od 1999. godine, a lokalne izbore dočekao je na funkciji predsjednika Županijske organizacije HNS-a Primorsko-goranske županije. Prethodno, za stranku je polučio veliki uspjeh na lokalnim izborima 2013. godine, bio je potpredsjednik navedene stranačke u čak tri mandata i osnivao lokalne organizacije. O tome koliko duboko seže njegova veza s HNS-om, svjedoči i to što mu je majka bila sudionica prvog stranačkog sabora 13. listopada 1990. godine, otprilike kada joj je sin postao punoljetan.

'U uspjehu HNS-a na ovom terenu zaslužni su i moji kolege, sad također već bivši potpredsjednici Županijske organizacije Đanino Sučić i Tatjana Smeraldo, te tajnik Vilim Floridan. Nas četvero dobili smo mandate na skupštini 2013. godine, kada su nas izabralii sa 121 glasom podrške od 122 prisutnih delegata', započinje priču o genezi sukoba za tportal Marko Boras Mandić.

To čelništvo Županijske organizacije, nastavlja, koncem prošle godine započelo je razgovore s dotadašnjim koalicijskim partnerima HNS-a, dakle SDP-om, IDS-om i HSU-om, a kasnije su se priključili još i Primorsko-goranski savez (PGS) i HSS.

'Kao predsjednik Županijske organizacije, potpisao sam 31. ožujka koalicijski sporazum uz punomoć koju sam dobio iz Zagreba, od predsjednika stranke. U travnju smo se predstavljali javnosti u tri navrata: prvo koalicija, kasnije izborni program i potom svi kandidati za izvršnu vlast, dakle župan, njegovi zamjenici i svih 45 kandidata na listi. Ostao je još samo tehnički dio – predavanje liste Izbornom povjerenstvu. Dvanaest sati prije predaje liste, predsjednik HNS-a meni kao predsjedniku ŽO-a uskratio je punomoć, odnosno uvjetovao punomoć promjenom 5 od 7 predloženih kandidata HNS-a na listi', otkriva Boras Mandić.

Dodaje da predsjednik HNS-a na to po Statutu nema pravo, jer lokalna organizacija autonomno i samostalno predlaže koalicije i liste. Kao predsjednik ŽO-a, nije htio ići protiv odluke 'terena', jer time ne samo što bi i on prekršio Statut, nego bi pogazio ono u što je bio uvjeren - da je HNS prepoznat kao stranka koja se bori za decentralizaciju i regionalizaciju Hrvatske.

'Ako mi to unutar svoje stranke ne provodimo, nego se liste mimo volje terena uređuju u nekom uredu u Zagrebu, to je nešto što ja definitivno, niti kao političar niti kao netko tko drži do Statuta, nisam mogao prihvatiti. Dakle, nije istina da je SDP, odnosno, Zlatko Komadina prevario Vrdoljaka, nego je istina sasvim suprotna - Vrdoljak je ugrozio predaju liste i koaliciju, jer tu nisu bili u pitanju samo SDP-a i HNS-a, već i druge 4 stranke', precizira Boras Mandić.

Kaže da su njegovi stranački kolege bili šokirani takvim zahtjevom iz Zagreba.

'Ja sam relativno dugo u politici i ovako nešto, još od vremena modus operandija Ivića Pašalića, nisam vidio na hrvatskoj političkoj sceni', kaže Boras Mandić. Upitan zašto je to Vrdoljak naumio napraviti, kaže da to treba njega pitati. 'Meni je to nedokučivo i danas, osim ako priča nema neku pozadinu, ali u to ne bi ulazio.'

S obzirom na to da 'osoba koja je dobila punomoć od Vrdoljaka da potpiše izvornu listu' naposljetku nije došla, preostala je još samo jedna opcija za predaju liste - da se to učini bez logotipa stranke. To se i dogodilo, lista je izabrana u prvom krugu, a HNS-ova lista koju je u međuvremenu isforsirao Vrdoljak nije uspjela prijeći izborni prag. 

Za Borasa Mandića, priča s HNS-om je završena i on se više ne smatra članom stranke - takve kakva je sad, definitivno ne. 

'Ubijen je HNS u Primorsko-goranskoj županiji'

'Posljedica svega toga je da su takvu politiku birači kaznili u nedjelju. HNS je doživio debakl u nizu gradova i općina, a ovom sabotažom ubijen je, nažalost, HNS u Primorsko-goranskoj županiji', dijagnosticira Boras Mandić.

Koja je, po njegovu sudu, pozicija Ivana Vrdoljaka, koji konzistentno ponavlja da HNS neće koalirati niti surađivati s HDZ-om, ali se čini da u to nije uspio uvjeriti javnost?

'Nisu bitne riječi nego djela. Čuli smo njegovu izjavu da je SDP izdao HNS u Primorsko-goranskoj županiji, a istina je potpuno suprotna', zaključuje dojučerašnji HNS-ovac, sada nezavisni zamjenik župana Zlatka Komadine, definirajući dugogodišnju suradnju sa SDP-om 'apsolutno uspješnom i partnerskom'.