ISTRAŽIVANJE U ZAGREBU

Klinci sve više piju i sve više se klade

28.06.2010 u 18:17

Bionic
Reading

U Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi danas su predstavljeni rezultati istraživanja o zlouporabi droga, provedeni prošle godine na 2514 učenika zagrebačkih škola, koji pokazuju povećanje konzumiranja duhana, alkohola, marihuane te sedativa i inhalanata, a pad eksperimentiranja s ostalim drogama

Istraživanje je provedeno na učenicima osmih razreda osnovnih škola do četvrtih razreda srednjih škola, a predstavljeno je danas u povodu Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga.

Devijantno ponašanje je u porastu, tako da se 51,7 posto adolescenata više puta opilo, 23,5 posto njih je više puta sudjelovalo u narušavanju javnog reda i mira, a isto tako zamjetan je porast adolescenata koji se klade, njih 16,8 posto, rekla je voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo (dr. Andrija Štampar) dr. Mirjana Orban.

Ocijenila je da životno okruženje adolescenata karakterizira visoka dostupnost droge, a do kraja srednje škole 96,9 posto učenika je došlo u kontakt s osobom koja konzumira neku drogu. Većina ispitanika negira bilo kakvo nagovaranje ili nuđenje droge od drugih osoba, rekla je Orban.

Istaknula je kako učenici koji puše cigarete ili konzumiraju alkohol, kupuju ih uglavnom sami, unatoč Zakonu o zabrani prodaji cigareta i alkohola mlađim od 18 godina.