MALOLJETNIČKA BANDA U ZAGREBU

Klinci staricama trgali zlatne lančiće s vrata

24.08.2011 u 14:11

Bionic
Reading

Zagrebačka policija uhvatila je četveročlanu maloljetničku skupinu uličnih lopova koja je na ulici od prolaznica krala zlatne lančiće

Riječ je o dvije 14-godišnjakinje te maloljetnicima u dobi od 13 i 15 godina koje se sumnjiči da su od 16. do 18. kolovoza na ulici presreli pet žena i ukrali im lančiće i torbice vrijedne oko 16 tisuća kuna. Lopove je 18. kolovoza u Siječanjskoj ulici, pošto su 14-godišnjakinje jednoj ženi s vrata istrgnule lančić i pobjegle, uhvatio policajac.


Najstariji osumnjičenik priveden je u istražni centar zagrebačkoga Županijskog suda, a protiv ostalo troje podneseno je posebno izvješće Općinskome državnom odvjetništvu za mladež. Dječaci su prije evidentirani za slična nedjela. Ukradeni predmeti nisu pronađeni.

Ulične drske krađe zlatnih lančića od prolaznika u posljednje su vrijeme postale sve veći problem zagrebačke policije, koju posebice zabrinjava to što su kradljivci uglavnom srednjoškolci u dobi od 14 do 17 godina koji nemaju kriminalnu prošlost.

Žrtve takvih krađa uglavnom su žene starije od 60 godina koje lopovi napadaju i pokradu usred dana, što potvrđuju i jučerašnja dva slučaja u kojima su nepoznati lopovi dvjema ženama u dobi od 78 i 79 godina oko 13 i 17 sati na ulici istrgnuli ogrlice vrijedne nekoliko tisuća kuna. U jednoj od tih krađa lopov je žrtvi prišao na biciklu.

U zagrebačkoj policiji kažu da se napadi uglavnom događaju na tramvajskim postajama, pokraj tržnica i bankomata, a na udaru uličnih lopova su sve zagrebačke četvrti, iako se najviše krade u Dubravi, Novom Zagrebu, Trnju, Maksimiru i Pešćenici.

Otkrilo se i da većina počinitelja dolazi iz istih srednjih škola, no u policiji smatraju kako nije riječ o uličnim bandama niti je utvrđeno da iza njih stoji kakav organizator.

Iz dosadašnjih slučajeva policija je zaključila da većinu ukradene zlatnine otkupljuju internetski otkupljivači, i to po cijeni od 110 do 115 kuna po gramu zlata, a zatim zlatninu preprodaju legalnim zlatarskim obrtima.