VRISAK UPOZORENJA

Klimatolozi: Od katastrofe nas dijeli par godina!

11.07.2014 u 07:39

Bionic
Reading

Svijet ima još samo nekoliko godina vremena da spriječi katastrofalne posljedice klimatskih promjena koje će nam donijeti ekstremnije vremenske prilike te cijele dijelove svijeta učiniti nemogućim za život, upozorava novi ključni dokument UN-a

U izvješću, koje je sastavilo 772 znanstvenika, ističe se da će emisije stakleničkih plinova, ako se pod hitno ne smanje, rezultirati značajnim podizanjem razina mora te velikim promjenama u temperaturama koje će dramatično utjecati na život ljudi i ekosustave.

'Zabilježeni utjecaji klimatskih promjena već su vrlo rašireni i značajni', pišu članovi Međudržavnog panela za klimatske promjene (IPCC) u dokumentu objavljenom u ponedjeljak u Yokohami u Japanu.

Izvješće je dosad najozbiljnije i najglasnije upozorenje IPCC-ja. Prema njemu su klimatske promjene već na djelu i očite, prijete širenjem različitih bolesti u Africi, materijalnim štetama i gubicima života zbog šumskih požara u Sjevernoj Americi te smanjenjem proizvodnje i kvalitete hrane u Južnoj Americi.

Klimatologinja Kelly Levin, iz Instituta za svjetske resurse u Washingtonu kaže da dokument pokazuje kako će naši današnji odabiri značajno utjecati na rizike koje će klimatske promjene predstavljati krajem stoljeća. Frances Beinecke, predsjednica Natural Resources Defence Councila, jedne od najutjecajnijih američkih organizacija za zaštitu okoliša, smatra da je izvješće S.O.S. za cijeli svijet.

Prema IPCC-ju, svijet je vrlo blizu trenutku u kojem će biti prekasno – u kojem će prosječne temperature u odnosu na predindustrijsko vrijeme porasti za dva stupnja Celzijusa. Levin upozorava da ćemo se, ako prijeđemo ovu granicu, suočiti s velikim promjenama sustava i živjeti u vrlo nepoznatom svijetu sa strašnim posljedicama.

'Ako temperature porastu za četiri stupnja, kao što predviđaju neki modeli, doći će do drastičnih promjena u poljoprivredi', naglasila je američka znanstvenica.

Čovječanstvo se treba pripremiti za najgore

Levin kaže da bi vlasti, osim u čiste energije, također trebale više ulagati u pripremanje za posljedice klimatskih promjena. Tako bi, primjerice, neke zajednice trebalo preseliti u manje opasna područja, a trebalo bi i jačati različite službe pružanja podrške osobito za siromašne.

Vlasti širom svijeta danas rade planove i pripremne radove izgradnje za različite industrije među kojima i one energetske. Međutim, mnoga od tih postrojenja trebat će puno vode, a s klimatskim promjenama brojna će područja postati previše sušna i vruća.

Novi dokument posebno ističe posljedice koje će klimatske promjene imati u proizvodnji hrane.

'U SAD-u smo vidjeli efekte jakih vrućina na urode kukuruza, pamuka i soje', rekao je Noah Diffenbaugh, klimatski znanstvenik na Sveučilištu Stanford, jedan od vodećih autora dijela dokumenta koji se odnosi na SAD. 'Zbog globalnog zatopljenja, takvih će vrućina vjerojatno biti sve više', dodao je.