TOMISLAV NIKOLIĆ

'Klečim i tražim pomilovanje za Srbiju zbog Srebrenice'

25.04.2013 u 11:47

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u intervjuu bosanskohercegovačkoj TV BHT da se ispričava zbog svih zločina koje je u BiH u ime srpske države i naroda učinio bilo koji pojedinac. U kratkom izvodu iz emisije 'Intervju 20', koji je objavljen na Youtubeu i koji prenosi portal Klix.ba, Tomislav Nikolić je na pitanje novinarke o genocidu u Srebrenici, najprije rekao da se on mora dokazati, ali i dodao da on 'kleči i traži pomilovanje za Srbiju zbog tog zločina'

Na opasku da sve ono što se događalo oko Srebrenice ukazuje da se zaista radilo o genocidu, on je odgovorio da i sve ono što se događalo u ratovima u bivšoj Jugoslaviji ima karakteristike genocida. Na inzistiranje novinarke da Srebrenica ipak nosi neku težinu, predsjednik Srbije je odgovorio: 'Ja klečim zbog toga. Evo klečim. I tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je počinjen u Srebrenici... Ispričavam se za zločine koje je u ime naše države i našeg naroda počinio bilo koji pojedinac iz našeg naroda', kazao je on.

Između ostalog, navodi Klix.ba, Nikolić je rekao da su za njega Srbi iz Republike Srpske Bosanci, iako neki od njih ne vole da ih tako zovu. Taj portal prenosi i da je predsjednik Srbije rekao da će uskoro posjetiti Srebrenicu, mada se taj dio ne čuje u izvodi iz emisije. Emitiranje intervjua na televiziji BHT najavljeno je za 7. svibnja.

Klix.ba podsjeća da su članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović ovoga tjedna boravili u službenom posjetu Srbiji gdje su razgovarali s Nikolićem te se složili da među njima više ne treba biti nesuglasica i nerazumijevanja i da dvije države u budućnosti trebaju biti još čvršće povezane i da se događaji iz 20. stoljeća ne smiju više nikada ponoviti.

'Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma želi Bosni i Hercegovini najbolji mogući ekonomski, gospodarski i svaki drugi razvoj, stabilnost i sigurnost. Srbija želi da joj pomogne na tom putu. Srbija je tu uvijek kada zatreba i ako postoji potreba, pružit će pomoć. Ali mi bismo željeli da dva entiteta sami rješavaju svoje probleme i da surađuju', rekao je Nikolić nakon razgovora s Radmanovićem i Izetbegovićem.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić odbio je otputovati u Srbiju, a Nikolić je kazao na sastanku kako se nada da će uspostaviti komunikaciju s Komšićem i da više neće biti otkazivanja sastanaka između BiH i Srbije.