OBRANA BIVŠE GRADONAČELNICE

Klarić: Ugovor s Orcom nije štetan za Šibenik

02.09.2009 u 15:36

Bionic
Reading

Saborska zastupnica HDZ-a i bivša šibenska gradonačelnica Nedjeljka Klarić danas je na konferenciji za novinare u Šibeniku opovrgnula tvrdnje gradske uprave o štetnosti ugovora s Orco-grupom o realizaciji projekta "Obonjan rivijera".

Nisu točne tvrdnje gradonačelnika Ante Županovića da je ugovor štetan za Šibenik, rekla je Klarić i pozvala gradsku upravu da svu dokumentaciju dostavi na provjeru Državnom odvjetništvu.

"Neka uvjere građane Šibenika da je vještačenje odvjetničke kuće vjerodostojno s obzirom na tvrdnje da su tu uslugu platili jednu kunu, pa se postavlja pitanje koji je zapravo interes te odvjetničke kuće", naglasila je Klarić.

Na novinarsko pitanje zašto nije raskinula ugovor s Orco-grupom kad je postalo razvidno da je ta tvrtka upala u teške novčane probleme i da ne ispunjava uvjete iz ugovora, Nedjeljka Klarić je odgovorila kako je strateška odrednica grada bila uređenje otoka Obonjana te izbjegavanje pokrivanja gubitaka poduzeća "Otok mladosti" koje je upravljalo tim otokom.

Klarić je opovrgnula tvrdnju šibenskoga gradonačelnika Ante Županovića da mogući raskid ugovora s Orco-grupom znači financijsku štetu za grad Šibenik.

Orco-grupa trebala je na Obonjanu izgraditi turistički kompleks i marinu te uložiti 100 milijuna eura.

Šibenski gradonačelnik Ante Županović prošli je tjedan na konferenciji za novinare ustvrdio da su ugovori o javno-privatnome partnerstvu za turistički projekt Obonjan rivijeru, koje je bivša HDZ-ova gradska uprava 2008. godine potpisala s Orco-grupom, te Projektima Šibenik d.o.o. i Obonjan rivijerom d.d. štetni za grad Šibenik i da će cjelokupna dokumentacija uskoro biti poslana i mjerodavnome državnom odvjetništvu.

Po njegovim riječima, ugovori su štetni zato što privatni partner dosad nije ispunio nijednu preuzetu obvezu. Iako je grad Šibenik ispunio sve svoje obveze, u slučaju raskida ugovora morao bi obeštetiti Orco-grupu, a po sadašnjoj procjeni, riječ je o svoti oko tri milijuna eura, rekao je Županović. Riječ je o ugovoru o realizaciji projekta Obonjan rivijera i ugovoru o pravu građenja, potpisanima u ožujku 2008. godine i napravljenima tako da štite interese samo privatnog partnera, ustvrdio je Županović.