FANTASTIČNI PRIZORI

Kitovi u Malostonskom zaljevu zapanjili i najiskusnije ribare: 'Nisam mogao vjerovati'

30.07.2020 u 21:35

Bionic
Reading

Je li tome razlog pandemija ili nešto drugo, ali u posljednje vrijeme u hrvatskom Jadranu viđa se sve više kitova, dupina, pa i morskih pasa, srećom bezopasnih za ljude. Jednom takvom prizoru ekipa HRT-a svjedočila je kod Komarne, u neposrednoj blizini budućeg Pelješkog mosta. Naišli su na nekoliko kitova, duljih i od 15 metara

Rijedak je to prizor i na otvorenom moru, a kamoli u malom zaljevu. Dva kita prošla su između stupova Pelješkog mosta i kreću se prema kraju Malostonskog zaljeva.

'Profesionalni ribar sam 30 godina i prvi put ovo vidim ovdje u kanalu. Neke sam goste provozao, Poljake, izišli su kitovi i nisam mogao vjerovati', kaže Milan Pezo, ribar iz Kleka, za HRT.

'Stvarno je fantastičan prizor, vidjeli smo dva, čak tri i ogromni su, oko 15 metara', kaže Ivo Jerković iz Komarne.

Kitovi u Malostonskom zaljevu Izvor: Društvene mreže / Autor: Dubrovački Dnevnik

Kitovi su jako miroljubivi, plivali su oko broda, ronili ispod brod, a brod nisu dodirnuli.

Boris Franušić, koji je Dubrovačkom dnevniku ustupio video za objavu, opisao je da je oko 14 sati kit od svojih 10 do 12 metara prošao ispod glisera na 10 metara dubine.

Poznato je da u Jadransko more ulaze dvije vrste kitova.

'To je veliki kit i Cuvierov kljunasti kit, Ziphius cavirostris, dakle dvije vrste koje su kozmopolitske, imaju svoje populacije i u Sredozemnom moru i redovno zalaze u Jadran, samo je situacija ta da oni se obično drže otvorenih voda', kaže dr. sc. Valter Kožul iz Instituta za more i priobalje u Dubrovniku.

Ovaj put zalutali su u uski zaljev, a mi im samo možemo poželjeti da se iz njega i sretno vrate.