TRILATERALA U GORIŠKIM BRDIMA

Grabar-Kitarović sa slovenskim i austrijskim kolegom, dohvatit će se i teme migranata

05.07.2018 u 13:08

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, slovenski predsjednik Borut Pahor te austrijski predsjednik Alexander van der Bellen sastali su se u četvrtak u mjestu Dobrovo u pokrajini Goriška brda, na granici Slovenije i Italije, na trilateralnom sastanku, petom u tom formatu kojim tri države članice Europske unije promiču dobrosusjedstvo i raspravljaju o europskim i regionalnim pitanjima

Ovogodišnji susret održava se u svjetlu predsjedanja Austrije Europskom unijom započetog ovog mjeseca pa se kao teme razgovora nameću i pitanja vezana na razvoj situacije oko migrantske problematike. U uredu slovenskog predsjednika, koji je domaćin susreta, najavili su da će se tri predsjednika posvetiti i situaciji u jugoistočnoj Europi te europskoj perspektivi država zapadnog Balkana, kao i pripremama na obilježavanju 100. obljetnice završetka 1. svjetskog rata, za vrijeme kojega je jedna od važnih fronti bila upravo na mjestu njihova današnjeg susreta, gdje su se vodile bitke uz rijeku Soču između talijanskih i austrougarskih snaga.

Iz ureda hrvatske predsjednice doznaje se da će jedna od tema razgovora biti i zapošljavanje mladih kao i budućnost Europske unije i perspektive njenog širenja.

Troje predsjednika na susret je stiglo vojnim helikopterima, a po dolasku upisali su se u knjigu gostiju u vili Vipovže te u vrtu pred vilom imali kraći neformalni razgovor prilikom snimanja za medije.

  • +106
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Susret triju predsjednika započeo je u vili Vipovže, u kojoj je slovenski predsjednik Pahor, i sam rođen u tom kraju, u mjestu Šempeter kod Nove Gorice, prije mjesec dana priredio proslavu početka branja trešanja, po kojoj je goriška regija poznata, kao i po svojoj specifičnoj klimi u kojoj se miješaju alpski i mediteranski utjecaji te po dobrim vinima. Troje predsjednika će popodne o sadržaju svojih razgovora govoriti na konferenciji za novinare, a navečer će u Ljubljani prisustvovati koncertu priređenom uz početak austrijskog predsjedanja Europskom unijom.