POSJETITELJ JADRANA

Kita ipak vidjelo više ljudi, a zatim mu se gubi trag

23.06.2011 u 16:35

Bionic
Reading

Navodno je više ljudi u utorak vidjelo morsku neman za koju se pretpostavlja da se radi o vrsti grbavog kita, koji nije prijetnja ljudima, no zbog dimenzija ostavlja zastrašujući dojam

'Vidio sam puno puta delfine, ali ovo je bilo mnogo veće, oko osam do 10 metara dužine. Izronio je četiri puta, a osim mene na moru je bio i jedan gliser te talijanska jedrilica. Svi smo ga vidjeli', kaže mladić koji je o pojavi kita obavijestio Županijski centar 112.

Veli da kit nije bio dvije nautičke milje od obale, već od hridi, dakle u dubokoj vodi, a nakon što su ga s pristojne udaljenosti promatrači pratili 20-ak metara, zaplivao je južno prema Poreču i otvorenom moru.

'Svaki dan ronim i ne bih se zabunio. Nedavno je bilo cijelo jato velikih tuna između Poreča i otoka, viđali smo i kornjače, delfine, a ovo je bio kit', kaže naš ronilac, dodajući da ne želi objavu osobnih podataka jer čim je poslao poruku prijateljima, krenula je zafrkancija (no podaci su poznati redakciji).

Kako veli, ronio je u moru kod Červar-Porta, a o onome što je vidio prvo je razgovarao s prijateljem sa splitskog instituta, koji mu je i savjetovao da obavijesti Centar 112. Naime, iznenadni susret s takvom morskom grdosijom dok izranja iz mora ipak može biti vrlo opasan.

U restoranu Ribarica u Červar-Portu potvrđuju da je i jedan talijanski bračni par također prepričavao da je vidio kita, no nažalost Talijani, koji su inače stalni gosti, danas su otputovali.

Kamo se kit iz porečkog akvatorija dalje uputio, nije poznato, no nikakav incident nije prijavljen pa je vjerojatno zalutali kit sam pronašao put prema dubljim i hladnijim vodama. Zadnji takav posjet ovakve morske grdosije zabilježen je 2009. u Savudrijskoj vali.

Inače, o ovoj vrsti kita Wikipedija navodi da su poznati po svojim pjesmama i neobično dugim prsnim perajama, a rašireni su u gotovo svim morima svijeta. Odrasli kitovi mogu biti dugački čak 12 do 16 metara te težine od oko 36 tona, a vjeruje se i da žive 40 do 80 godina. Hrane se manjim ribama, a love tako da jato ošamute udarcima repom o površinu vode, ili radeći zid od mjehurića oko jata kako ono ne bi moglo pobjeći. Nakon što zagrabe veliku količinu vode i ribe filtriraju je usima. Iz polarnih voda gdje se hrane migriraju u tropske vode kako bi se razmnožavali.