CISTERNE NA TERENU

Kiša isprala zemlju, u okolici Splita voda potpuno crna

11.09.2017 u 10:28

Bionic
Reading

Obilna kiša koja je tijekom vikenda pala na splitskom području izazvala je efekt od kojega se strahovalo: pepeo od ovoljetnih velikih požara potpuno je zamutio izvor rijeke Žrnovnice, s kojega je pitkom vodom napajaju neki rubni dijelovi grada

Zbog ispiranja terena voda je potpuno pocrnila, pa su gradske službe u noći s nedjelje na ponedjeljak uputile cisterne u naselja Žrnovnica i Korešnica. Vatrogasci su, pak, na raspolaganje stavili boce s pitkom vodom koje su ovog ljeta dobili kao donaciju građana.

Vodovod u Žrnovnici izgrađen je neovisno o splitskom gradskom vodovodu, pa stoga zasad nema opasnosti od zagađenja za veći broj stanovnika.

  • +3
Voda u Žrnovnici nije za piće, stigle cisterne radi opskrbe vodom Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotić

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije potvrdio je da u naselju Žrnovnica i oko njega voda nije ispravna ni za piće, ni za zalijevanje poljoprivrednih kultura. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara pozvao je građane na oprez.

'Kiše su vjerojatno nanijele dio pepela u vodu. Uputili smo dvije cisterne s pitkom vodom i tako ćemo do daljnjega. U suradnji s Nastavnim zavodom obavljaju se mikrobiološke analize, a do njihovih rezultata molim stanovnike da ne koriste vodu iz tog autonomnog vodovoda. Nema razloga za veliku zabrinutost, ali pozivamo da se koristi isključivo voda iz cisterni', kazao je Krstulović Opara.