'KOMPLIKACIJA, NE GREŠKA'

Kirurzi zaboravili gazu u trbuhu pacijentice

04.06.2009 u 13:24

Bionic
Reading

Zbog infekcije koju je izazvala sterilna gaza zaboravljena u tijelu nakon operacije, žena koja je prije nekoliko mjeseci rodila carskim rezom u privatnom rodilištu Podobnik, oporavlja se na odjelu kirurgije KBC-a Rebro

ZAGREB - Kako je pacijentica prije poroda bila na operaciji slijepog crijeva u jednoj državnoj bolnici, prema informacijama kojima raspolaže Novi list nije posve sigurno gdje se dogodio liječnički propust zbog kojeg je nesretna žena ponovno završila na operacijskom stolu.

Paprene odštete u SAD-u

Liječnici pogreškom ostave metalneštipaljke, zavoje i druge instrumente u oko 1.500 pacijenata na 28milijuna operacija svake godine, pokazalo je dosad najopsežnijeistraživanje tog problema u SAD-u. Proučavajući medicinskudokumentaciju 800.000 operacija tijekom 16 godina, stručnjaci izBostona pronašli su 61 zaboravljeni instrument u 54 pacijenta, a državaMassachusets isplatila je za to odštetu od tri milijuna dolara.

Kako nam je rečeno na Klinici za kirurgiju zagrebačkog KBC-a, pacijentica se osjeća dobro, i to je sve što mediji, u interesu zaštite prava pacijenata, smiju znati o tom slučaju. Predstojnik Klinike, prof. Mate Majerović, kaže, međutim, da je zaostajanje medicinske opreme ili instrumenata nešto što se u medicini događa.

'Moguće su komplikacije tog tipa, to se u praksi događa, ne baš često, ali i ne baš rijetko. Imali smo situacija gdje nakon operacije u pacijentu ostane dio instrumenta, kuka, pa se tako dogodi da ostane i gaza', tumači Majerović koji ne smatra da se tu radi o liječničkoj pogrešci ili propustu.

'Ne možemo reći da je to greška, već jedna od komplikacija u toku liječenja. Sa stanovišta pacijenta možda tako izgleda, ali mi to vodimo kao komplikaciju. Liječnici nisu nepogrešivi, i na milijun operacija postoji rizik i od takve komplikacije, i mi pacijente s tim upoznamo', veli Majerović. Budući da zaostalu gazu tretiraju kao komplikaciju, liječnici na Rebru niti ne pokušavaju ustanoviti gdje se komplikacija dogodila. Moguće je, kaže Majerović, da zaboravljeni predmet bude u tijelu i dulje vrijeme, pogotovo ako je sterilan, pa se već događalo da se to otkrije i nakon godinu i pol dana.

U privatnoj klinici Podobnik, gdje je pacijentica bila na porodu, zabrinuti su zbog ovog događaja, odnosno štete koju im može nanijeti iako nema dokaza da je gaza ostala u tijelu rodilje nakon carskog reza, piše Novi list.

'Pacijentici je obavljen ultrazvuk, porod je prošao u redu, a kasnije smo joj odstranili i apces, i nije bilo ni traga stranom tijelu. Vidjelo bi se da je ostalo iza poroda', ističe Mario Podobnik, vlasnik rodilišta, koji je uvjeren da su za zaboravljenu gazu odgovorni liječnici koji su pacijentici godinu dana ranije odstranili slijepo crijevo.

Privatno rodilište Podobnik već je predmetom inspekcijskog nadzora Ministarstva zdravstva zbog slučaja smrti novorođenog djeteta. Ministar zdravstva, Darko Milinović, kaže da će inspekcijski nalaz biti gotov do kraja idućeg tjedna, a za spomenuti slučaj zaboravljene gaze, kaže, nije čuo, niti ga je itko prijavio Ministarstvu zdravstva.