PREDSJEDNIK POBJEGAO

Kirgistanska oporba preuzela vlast

08.04.2010 u 15:15

Bionic
Reading

Čelnica kirgistanske oporbe, bivša ministrica vanjskih poslova Roza Otunbajeva, objavila je u četvrtak da preuzima i predsjedničke i vladine ovlasti te najavila da će državi vratiti 'nezakonito privatiziranu' imovinu, a na stranu oporbe stala je i vojska, javljaju agencije

Otunbajeva je kazala da je kirgistanska vlada podnijela ostavku te da oporba želi pregovarati o ostavci predsjednika države Kurmanbeka Bakijeva.

'Donijet ćemo odluku o vraćanju državi imovine koja je bila nezakonito privatizirana bez novčane naknade', najavila je. Odluka se odnosi na dvije elektroenergetske tvrtke, Severelectro i Vostokelectro, koje je privatizirala Bakijeva vlada, prenosi Reuters.

Kirgistanska vojska stala je na stranu oporbe, rekao je privremeni ministar obrane general Ismail Isakov.

'Vojska je u potpunosti na našoj strani', rekao je. 'U kontaktu sam sa svim zapovjednicima i oni slušaju moje zapovijedi. U tom pogledu nema nikakvih problema', dodao je, kako prenosi AFP.

Kirgistanski predsjednik Bakijev pobjegao je iz glavnoga grada nakon krvavih sukoba u kojima je poginulo 75 ljudi, a tisuću je ozlijeđeno.

Rusija je zbog tih događaja povećala svoju vojnu nazočnost u Kirgistanu i poslala 150 vojnika kako bi zaštitili djelatnike ruskih vojnih zračnih snaga i njihove obitelji smještene u Kantu, rekao je zapovjednik ruskoga glavnog stožera Nikolaj Makarov, prenosi dpa.

Ruski premijer Vladimir Putin ponudio je novoj kirgistanskoj vladi 'humanitarnu potporu'. Spremnost da hitno uputi humanitarnu pomoć izrazila je i Europska unija.