HU JINTAO U WASHINGTONU

'Kinu ne zanima hegemonija i utrka u naoružanju'

20.01.2011 u 21:11

Bionic
Reading

Nakon što je jučer u četiri oka razgovarao sa svojim američkim kolegom Barackom Obamom, kineski predsjednik Hu Jintao susreo se i s drugim američkim političarima i poslovnim ljudima. Poslije poslovnog ručka u javnost je odaslao pomirujuće poruke

'Kina nikada neće zastupati hegemoniju ili ekspanzionističku politiku', poručio je nakon poslovnog ručka s uglednim američkim poslovnim ljudima kineski predsjednik Hu Jintao

Kazao je kako Kina ne sudjeluje u utrci u naoružanju niti predstavlja vojnu prijetnju drugim državama. Poslovnjaci su se interesirali i za situaciju s Tibetom i Tajvanom, međutim Hu Jintao je poručio kako se tu radi o unutarnjoj stvari Kine.

Nešto ranije kineski predsjednik posjetio je i Capitol Hill gdje se susreo s vođom većine u Senatu, demokratom Harryjem Reidom, te predsjednikom Predstavničkog doma Senata, republikancem Johnom Boehnerom. Oni su kineskom predsjedniku izrazili zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u toj zemlji.

O ljudskim pravima Hu Jintao je u srijedu razgovarao i s predsjednikom Obamom. Obama je priznao da je razlika u gledanju na ljudska prava 'povremeno bila izvor napetosti između dviju vlada'. On je istaknuo da kineski ustav sadrži odredbe o općim ljudskim pravima, sugerirajući da bi ih trebalo provoditi u praksi, od 'prava na slobodno izražavanje mišljenja, okupljanja i prosvjeda do prava na slobodu vjeroispovijesti'. Obama se posebno zauzeo za poštivanja prava Tibeta.

Predsjednik Hu Jintao je na zajedničkoj konferenciji za tisak u Bijeloj kući ustvrdio da je 'Kina opredijeljena za poštivanje i zaštitu ljudskih prava', ali da opća ljudska prava nisu svugdje jednako primjenjiva na nacionalnoj razini.

'Mi imamo neke osnovne stavove kao i Amerikanci o općim pravima, na slobodu govora, slobodu vjeroispovijesti, slobodu okupljanja', rekao je u srijedu Hu Jintao.