0,3 POSTO ZA 100 MILIJUNA

Kineski tajkun želi kupiti komad Islanda

30.08.2011 u 12:17

Bionic
Reading

Tristo četvornih metara odnosno 0,3 posto otoka Islanda moglo bi završiti u rukama kineskog milijardera i bivšeg političara Huanga Nuboa. Čovjek želi izgraditi golf terene i luksuzna odmarališta za 100 milijuna dolara. Islandske vlasti još se premišljaju

Zgodna koincidencija, prije tri je godine islandska pjevačica Bjork razjarila kineske vlasti zbog otvorene podrške Tibetu na koncertu u Šangaju. U Pekingu su odlučili postrožiti uvjete nastupanja zapadnih glazbenika, no vjerojatno najbolju repliku na provokaciju ovih dana Islandu servira multimilijunaš Huang Nubo. Vlasnik serije ekološki osviještenih hotela i odmarališta, kako u Kini tako i po svijetu, ima namjeru kupiti 300 četvornih kilometara Islanda u regiji Grimsstadir a Fjollum za projekt vrijedan stotinu milijuna dolara.

Bivši zaposlenik u ministarstvu za izgradnju i u odjelu za propagandu dobrano je zbunio Rekjavik. Napravljen je predložak ugovora, no trebaju ga tek potvrditi i islandske i kineske vlasti.

Island iz razumljivih razloga zakonski zabranjuje prodavanje zemlje strancima, no u ovom slučaju mogao bi napraviti iznimku. Zemlja je nakon financijske krize u 2008. godini, a koja je za sobom povukla čitav bankarski sektor, željna investicija. Od MMF-a su prije nekoliko dana dobili 2,25 milijardi eura kredita, u dealu na kojem im mogu pozavidjeti svi, od Grčke do Portugala. Dug će vraćati brzinom kojom će im se oporavljati ekonomija. Drugim riječima, isključivo od proračunskog suficita.

No Huang nije jedini Kinez zainteresiran za Island koji s topljenjem arktičkog leda dobiva sve veću geostratešku važnost kao trgovačka ispostava na putu od Europe do Sjeverne Amerike. Kompanija Hisjang group zainteresirana je za njihova izvorišta vode. Htjeli bi uvoziti oko 100.000 tona godišnje. Bilo tankerima, bilo da na samoj lokaciji naprave tvornicu za flaširanje.

Inače, Huang Nubo teži 890 milijuna dolara i izlistan je kao 161. najbogatiji čovjek na svijetu.

Islandski ministar za unutrašnje poslove Ogmundur Jonasson izjavio je kako teritorijalne akvizicije nisu legalne. 'Doduše, moguće je aplicirati za izuzeće od zakona. Zahtjev još nije stigao na moj stol, no kada bude, detaljno ću ga razmotriti', kaže ministar dodajući da zakon o zabrani prodaje zemlje strancima ni u kojem slučaju ne treba mijenjati. 'Bi li bilo u redu tako prodati čitavu zemlju, za kraj se retorički pita Ogmundur.