U ABU DHABIJU

Kineski Sinopharm započeo treću fazu testiranja cjepiva, na raspolaganju 15.000 dobrovoljaca

16.07.2020 u 14:53

Bionic
Reading

Kineska državna farmaceutska tvrtka Sinopharm počela je u Abu Dhabiju provoditi treću fazu testiranja cjepiva za COVID-19 na oko 15 tisuća dobrovoljaca, potvrdile su u četvrtak vlasti glavnog grada Ujedinjenih arapskih emirata.

Testiranje na ljudima provodi se u suradnji kineske Nacionalne biotehničke grupacije (CNBG) koja je dio Sinopharma, tvrtke Grupa 24 iz Abu Dhabija i Ureda za zdravstvo tog grada.

Studija koja se provodi od srijede prva je na svijetu u kojoj u trećoj fazi testira "neaktivno" cjepivo, pojasnio je Ashis Koshy, direktor u tvrtki G24 zadužen za zdravstveni sektor.

Neaktivno cjepivo sastoji se od uzgojenih virusnih čestica, bakterija ili drugih patogena koji gube sposobnost izazivanja bolesti. S druge strane, postoje i cjepiva sa živim ali oslabljenim patogenima.

"Neaktivno" cjepivo koristi se u tretiranju bolesti poput gripe i vodenih kozica.

Dosad za komercijalnu uporabu nije odobreno niti jedno cjepivo za COVID-19 a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) trenutno se na ljudima testiraju 23 potencijalna cjepiva. Tri su ušla u treću fazu u kojoj se provjerava učinkovitost.