SUMMIT VODEĆIH

Kineski premijer najavio ublažavanje zabrane uvoza iz Japana

21.05.2011 u 12:28

Bionic
Reading

Kina je voljna povećati uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Japana pod uvjetom da udovoljavaju sigurnosnim standardima, rekao je kineski premijer Wen Jiabao u subotu tijekom posjeta japanskoj regiji koju je u ožujku pogodio potres praćen tsunamijem

Wen, japanski premijer Naoto Kan i južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak sastali su se na godišnjem summitu triju vodećih gospodarskih sila istočne Azije na kojemu će glavna tema biti suradnja u povećanju nuklearne sigurnosti i pružanje pomoći u slučaju katastrofe.

Trojica čelnika nakratko su u subotu posjetila grad Fukushimu koji se nalazi oko 60 kilometara sjeverozapadno od nuklearne elektrane pogođene potresom.

Zbog straha od kontaminacije nekoliko zemalja, među kojima su Kina i Južna Koreja, zabranilo je uvoz japanskih prehrambenih proizvoda, a Tokio se nada da će na ovom summitu uspjeti osigurati ublažavanje tih ograničenja.

‘Kina želi ublažiti ograničenja uvoza japanskih poljoprivrednih i drugih proizvoda pod uvjetom da bude osigurana njihova sigurnost’, rekao je Wen novinarima u Natoriju, gradu na sjeveroistoku Japana teško pogođenom tsunamijem.

Njegova izjava najavljuje ublažavanje kineskoga stajališta nakon što su ministri trgovine iz Kine i Južne Koreje prošloga mjeseca odbili poziv Tokija za ‘razumnijim’ i ublaženim ograničenjima.

Susret čelnika triju zemalja koje vuku povijest dugotrajnih nesuglasica smatra se prigodom za poboljšanje njihovih veza nakon katastrofe koja je opustošila priobalna područja i u kojoj je poginulo ili nestalo 25.000 ljudi.

Wen je ponovio ponudu Pekinga da će pomoći u obnovi te je rekao kako se nada da će pomoć iz Kine pridonijeti poboljšanju često hladnih odnosa između druge i treće svjetske ekonomije.

‘Nadam se da će napori poduzeti u obnovi nakon potresa omogućiti poboljšanje kinesko-japanskih odnosa’, rekao je Wen.