Xi Jinping

Kineski predsjednik posjetio Wuhan, epicentar epidemije koronavirusa

10.03.2020 u 06:55

Bionic
Reading

Kineski predsjednik Xi Jinping posjetio je u utorak Wuhan, epicentar epidemije koronavirusa, posjetivši ga prvi put od početka epidemije krajem prošle godine. Tijekom boravka u Wuhanu predsjednik će 'posjetiti i izraziti pozdrave medicinskim radnicima, vojnim časnicima i vojnicima, radnicima u zajednici, policijskim službenicima, dužnosnicima i volonterima koji se bore protiv epidemije na liniji fronte, kao i pacijentima i stanovnicima', objavila je državna novinska agencija Xinhua

Xi je uglavnom bio odsutan iz kineskih državnih medija početkom krize, no od prošlog mjeseca bio je vidljiviji kako se situacija pogoršala.

Njegov dolazak u grad, u kojem se vjeruje da se virus najprije pojavio, dolazi nakon što se prošlog tjedna širenje virusa usporilo u kontinentalnoj Kini i pažnja se usmjerila na sprječavanje uvezenih infekcija s prekomorskih mjesta poput Irana, Italije i Južne Koreje.

Provincija Hubei, čiji je glavni grad Wuhan, proučava planove za omogućavanje ljudima na područjima srednjeg ili niskog rizika zaraze koronavirusom da počnu putovati, objavili su u utorak državni mediji pozivajući se na sastanak koji je vodio šef pokrajinske stranke Ying Yong,

Na sastanku, koji je izvijestio službeni Hubei Daily, rekao je da će ljudima možda biti dopušteno da počnu putovati koristeći mobilni sustav praćenja koji su posljednjih tjedana uspostavile mnoge lokalne vlasti u Kini.

Kontinentalna Kina imala je 19 novih koronavirusnih infekcija u ponedjeljak, objavila je u utorak Nacionalna zdravstvena komisija, što je pad od 40 dan ranije.

Od novih slučajeva, 17 ih je bilo u Wuhanu, dok je jedan bio u Pekingu, a drugi u Guangdongu, zbog ljudi koji su stigli iz inozemstva, objavio je komisija.