Xi Jinping

Kineski predsjednik obećao Africi milijardu doza cjepiva protiv covida

29.11.2021 u 17:59

Bionic
Reading

Kineski predsjednik Xi Jinping obećao je u ponedjeljak milijardu doza cjepiva protiv covida Africi u obliku donacija i podrške lokalnoj proizvodnji kako bi se nadoknadila praznina na koju upozorava kontinent

Kineski predsjednik je to objavio na forumu kinesko-afričke suradnje organiziranom kod Dakara dok se afričke zemlje trude oživjeti njihova gospodarstava teško pogođena pandemijom.

Organizatori računaju na pojačanu suradnju s Kinom. Kina, prvi trgovinski partner Afrike i druga destinacija afričkog izvoza, udvostručila je svoj gospodarski aktivizam na tom kontinentu intenzivnom diplomacijom kojom podržava nedovoljno opremljene zemlje. 

"U sklopu borbe protiv covida, Kina će Africi osigurati milijardu dodatnih doza cjepiva, od kojih 600 milijuna u donacijama i 400 milijuna u ostalim oblicima poput pokretanja proizvodnih jedinica cjepiva", rekao je kineski predsjednik na Forumu suradnju Kina-Afrika (Focac).  

Planovi proizvodnje cjepiva na kontinentu su već pokrenuti u Egiptu ili su u pripremi, kao u Senegalu. Kina je uz to isporučila više od 160 milijuna doza cjepiva Africi, rekao je zamjenik kineskog ministra trgovine Ren Hongbin, od kojih veliki dio u donacijama. 

"Moramo nastaviti zajedničku borbu protiv covida. Piroritet moramo dati zaštiti našeg stanovništva i popuniti jaz u cijepljenju ", rekao je kineski predsjednik govoreći od teškom kašnjenju cijepljenja u Africi. 

Kineski predsjednik je također najavio slanje 1500 profesionalaca i izvedbu 100 zdravstvenih projekata. Također je obećao podršku agrobiznisu. Kinesku pomoć tom sektoru željno očekuje Senegal i određen broj afričkih zemalja.

Sudionici foruma, afrički ulagači i dužnosnici koji sudjeluju osobno ili putem video konferencije, podsjetili su na važnost kineskog angažmana na kontinentu. 

Diljem Afrike, proizvodnja je pala za 2,4 posto u 2020. godini, pandemija je pojačala nezaposlenost, proračunske deficite i javni dug, rekao je senegalski  ministar gospodarstva Amadou Hott.