POBUNA UJGURA

Kineski predsjednik napustio summit G8

08.07.2009 u 12:52

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama stigao je u srijedu ujutro u Italiju, na summit industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije - G8, a prije nego se uputi u L'Aquilu sastat će se s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom, javljaju agencije.

Američki predsjednik će u četvrtak predsjedati raspravama Gospodarskog foruma vodećih zemalja (MEF) koji okuplja lidere G8 i čelnike G4 (Kina, Indija, Brazil, Meksiko). Zemlje G8 i G4 odgovorne su za stvaranje 80 posto emisija štetnih plinova koji uzrokuju učinak staklenika, no nitko ne očekuje da će se u tom pitanju postići dogovor između SAD-a i Europe s jedne i Kine, Indije i ostalih s druge strane.

Uz to, summit je zbog nereda u Xinjiangu napustio kineski predsjednik Hu Jintao pa će njegov izostanak dodatno zakomplicirati pregovore o ekološkim temama.

Iz nacrta zajedničke izjave, koju je Reuters dobio na uvid, vidljivo je da čelnici G8 nisu uspjeli uvjeriti nove sile, poput Kine i Indije, da do 2050. godine usvoje ciljeve vezane uz pogubne klimatske promjene. Također, u zaključcima summita neće se izravno spominjati osjetljivo pitanje dolara kao obračunske valute.

Kina se, naime, žali da je dominacija dolara pogoršala globalnu krizu i zabrinuta je da bi račun za američki oporavak mogao predstavljati inflacijski rizik za kineska dolarska sredstva koja čine 70 posto službenih valutnih rezervi.

G8 sastanak na vrhu u L'Aquili, planinskom gradiću koji je u travnju pretrpio razorni potres, predstavlja primjerenu kulisu za rasprave o posrnulom svjetskom gospodarstvu koje se bori s najgorom recesijom do sada. Nacrt zajedničke izjave čelnika SAD-a, Japana, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Kanade, Italije i Rusije upozorava da su "i dalje postoje značajni rizici za gospodarsku i financijsku stabilnost".

Dužnosnici, međutim, poručuju da je teško da će se na summitu pojaviti neke inicijative vrijedne pozornosti jer se u rujnu iščekuje širi forum - skup bogatih zemalja i novih svjetskih sila G20 na kojem bi se trebali osmisliti regulatorni odgovori na krizu.

"U stvari, L'Aquila je samo prijelazna postaja", kazao je visoki francuski dužnosnik.

Na summitu se, između ostalih, očekuje rasprava o američkom prijedlogu da bogate zemlje u idućih nekoliko godina izdvoje 15 milijardi dolara za razvoj poljoprivrede u siromašnim zemljama, a kako bi se osigurale zalihe hrane.

Pitanje iranskog nuklearnog programa također se neće zaobići. Dapače, očekuje se da će biti u središtu rasprava u srijedu navečer na radnoj večeri. Čelnici G8 će također pozvati Iran da što prije, putem demokratskog dijaloga, riješi postizbornu krizu, "ali dalje od toga neće ići jer se Rusija protivi miješanju u unutarnje stvari neke zemlje", javlja AFP.

O G8 raspisali su se i svjetski mediji. The Independent tako ocjenjuje da će sudionici summita morati učiniti mnogo više od toplih riječi i dobrih namjera ukoliko žele da ime L'Aquila podsjeća na nešto drugo a ne samo na prirodnu katastrofu u kojoj je poginulo gotovo 300 ljudi.

The Times piše da summiti ove vrste više nalikuju debatnom klubu, ali da je umjereni napredak ipak moguć, posebice kada je riječ o realizaciji obećanog udvostručenja pomoći Africi.

The Daily Telegraph predviđa da će se najkrupnije i najvažnije odluke, kada je riječ o svjetskom gospodarstvu, donositi na skupu G20 na jesen u američkom Pittsburghu.