zaoštravanje odnosa

Kineski parlament usvojio zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong, strahuje se da će njime ugušiti slobode

30.06.2020 u 14:04

Bionic
Reading

Kineski parlament usvojio je u utorak zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong, otvorivši put za najradikalnije promjene u životu te bivše britanske kolonije otkako je prije 23 godine vraćena Kini

Pojedinosti zakona, koji je odgovor na prošlogodišnje često nasilne prodemokratske prosvjede u tom gradu, a cilj mu je suzbijanje subverzivnog djelovanja, terorizma, separatizma i suradnje sa stranim silama, trebale bi biti poznate kasnije tijekom dana. Mnogi strahuju da će zakon ugušiti slobode tog svjetskog financijskog središta, a najave da će najstroža kazna po zakonu biti doživotni zatvor potaknule su prodemokratsku skupinu Demosisto aktivista Joshue Wonga da najavi svoje raspuštanje.

„To je kraj Hong Konga kakvog je svijet poznavao”, ocijenio je Wong na Twitteru. Zakon će produbiti sukob Pekinga i SAD, Velike Britanije i drugih zapadnih vlada, koje su ocijenile da će ugroziti visok stupanj autonomije koja je Hong Kongu dodijeljena prilikom povratka Kini 1. srpnja 1997. SAD, koji već vodi spor s Kinom oko trgovine, Južnog kineskog mora i novog koronavirusa, počeo je u ponedjeljak proceduru ukidanja posebnog statusa koji Hong Kong uživa po američkom zakonu, zaustavivši izvoz vojne opreme i ograničivši mu tehnološki pristup. Kina je poručila da će na to odgovoriti protumjerama. Čelnica Hong Konga Carrie Lam pozvala je, u obraćanju Vijeću za ljudska prava u Ženevi putem video-linka, međunarodnu zajednicu da „poštuje pravo zemlje da štiti nacionalnu sigurnost”.

  • +2
Hong Kong Izvor: EPA / Autor: JEROME FAVRE

Istaknula je da zakon, koji bi uskoro trebao stupiti na snagu, neće ugroziti autonomiju Hong Konga niti neovisnost njegova pravosuđa. Vlasti u Pekingu i Hong Kongu opetovano ističu da je zakon usmjeren protiv nekolicine „provokatora” i da se neće odraziti na ljudska prava i slobode ni interese investitora. Glavni urednik The Global Timesa, tabloida koji objavljuje The People's Daily, službeni list kineske Komunističke partije, objavio je na Twitteru da je najstroža kazna po zakonu doživotni zatvor, ne navodeći pojedinosti. Pojedinosti zakona bit će objavljene kasnije tijekom dana, rekao je Henry Tang, izaslanik Hong Konga u vrhovnom kineskom savjetodavnom tijelu, nakon sastanka u glavnom predstavništvu Pekinga.

Zakon bi mogao ubrzo biti testiran u praksi jer su aktivisti i prodemokratski političari poručili da će se suprotstaviti policijskoj zabrani, zbog koronavirusa, održavanja prosvjednog skupa u povodu godišnjice povratka Kini 1. srpnja. Na prošlogodišnjem prosvjedu, koji je održan u kontekstu niza protudemokratskih prosvjeda, mnoštvo je upalo u zgradu gradske skupštine i vandaliziralo je.

„Nikada nećemo prihvatiti usvajanje zakona, iako smo nadjačani”, rekao je predsjednik Demokratske stranke Wu Chi-wai. Nije jasno hoće li sudjelovanje na neodobrenom skupu biti kazneno djelo protiv nacionalne sigurnosti ako zakon do tada stupi na snagu. Većina građana Hong Konga protivi se zakonu, pokazalo je Reutersovo ispitivanje ovaj mjesec. Međutim, pala je i potpora prosvjedima na jako tijesnu većinu. Policija je rastjerala manju skupinu aktivista koji su prosvjedovali protiv zakona u jednom trgovačkom centru. Deseci pristaša Pekinga proslavili su pak pred sjedištem vlade donošenje zakona uz šampanjac i mašući kineskim zastavama.

„Jako sam sretan”, rekao je stariji čovjek, Lee. „Protukineski špijuni i ljudi koji su donijeli kaos Hong Kongu zahvaljujući zakonu više neće imati kamo”. Kineska agencija Xinhua objavila je ovaj mjesec neke odredbe zakona, uključujući da će biti nadređen postojećem zakonodavstvu Hong Konga i da će ovlasti tumačenja zakona imati vrhovni odbor kineskog parlamenta. Očekuje se da će Peking u Hong Kongu otvoriti prvi ured za nacionalnu sigurnost. Suce za sigurnosne slučajeve trebala bi imenovati premijerka Hong Konga. Viši suci sada dodjeljuju dužnosti u sklopu neovisnog pravosudnog sustava grada.

Nije poznato koje će točno aktivnosti postati nezakonite, kako su točno definirane i kakve nose kazne. Zakon su u utorak kritizirali Velika Britanija, Europska unija, Japan, Tajvan i dr. Kina na kritike odgovara da se miješaju u njezina unutarnja pitanja. Europska unija izrazila je u utorak ljutnju, a Britanija i Japan zabrinutost zbog usvajanja zakona. 

"Žalimo zbog te odluke", rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na konferenciji za novinare. "Ovaj zakon mogao bi ozbiljno ugroziti visok stupanj autonomije Hong Konga i štetno se odraziti na neovisnost pravosuđa i vladavinu prava". Europska unija upozorila je da će zakon imati ozbiljne posljedice.

"Jako ćemo pozorno razmotriti kako ćemo odgovoriti", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, dodajući da EU razmatra moguće protumjere s "međunarodnim partnerima", no nije rekla kakve. Europski parlament pozvao je Uniju prošli tjedan da Kinu tuži Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu, najvišem sudu UN-a, ako usvoji zakon. Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab izrazio je u Londonu zabrinutost i ocijenio da je zakon "ozbiljan korak". Japanski dužnosnici u Tokiju ocijenili su da je zakon "za žaljenje" i da ugrožava kredibilitet načela "jedna zemlja, dva sustava". Tajvanski kabinet priopćio je da će zakon "jako pogoditi" slobodu, demokraciju i ljudska prava te poručio da će Tajvan nastaviti pružati pomoć građanima Hong Konga.