pomaknuti za rujan 2022.

Kineski parlament odgađa izbore za Hong Kong

05.03.2021 u 10:22

Bionic
Reading

Izbori za Hong Kong najvjerojatnije će biti odgođeni drugu godinu za redom i pomaknuti na rujan 2022. jer Peking planira sveobuhvatnu izmjenu izbornog sustava za biranje vlasti te bivše britanske kolonije i globalnog financijskog središta

Ozbiljan je to udarac pristašama demokracije u Hong Kongu u kojem se primjenjivao model "jedna zemlja, dva sustava" kao određeni stupanj autonomije nakon što je taj megalopolis Velika Britanija vratila pod upravu Pekinga, piše u petak Reuters.

Prema pisanju lista South China Morning Post i ostalih lokalnih medija koji se pozivaju na neimenovane izvore, odgoda izbora bila bi u skladu s naporima Pekinga da u sve javne institucije kao čelnike postavi "domoljube".

Svenarodni kineski kongres će izglasati promjene izbornog sustava za Hong Kong na godišnjem zasjedanju koje je otvoreno u petak i trajat će tjedan dana.

Kineski zastupnik Wang Chen je kazao da će Kina promijeniti veličinu, sastav i način formiranja izbornog odbora koji bira čelnika Hong Konga i koji će također imati ovlasti odabrati veliki broj gradskih zastupnika.

Promjene izbornog sustava Posebne administrativne regije Hong Kong nadovezuju se na masovne protuvladine prosvjede 2019. i gušenja pobune nakon čega su brojni demokratski političari završili u zatvoru ili su izbjegli. Peking je tu situaciju iskoristio kako bi uveo poseban zakon o nacionalnoj sigurnosti.

Odgodom izbora u Hong Kongu središnja kineska vlast nastoji ukloniti mogućnost bilo kakvog otpora koji bi mogao utjecati na ishod izbora za Gradsku skupštinu.

Dužnosnik Hong Konga za ustav i odnose s maticom zemljom Erick Tsang je domoljublje definirao kao "holističku ljubav" prema Kini, uključujući i prema vodstvu Kineske komunističke partije.

Kao krajnji cilj, Peking je u mini ustavu za Hong Kong, tzv. Temeljnom zakonu, obećao opće pravo glasa, no Ivan Choy, sveučilišni predavač tvrdi da će se s predloženim promjenama dogoditi upravo suprotno.