drzak posjet

Kineski šef diplomacije: SAD je najveći saboter mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu, ali neće spriječiti ujedinjenje. Tajvan je dio Kine

04.08.2022 u 10:38

Bionic
Reading

Kinesko veleposlanstvo u Hrvatskoj proslijedilo je izjavu kineskog ministra vanjskih poslova i državnog vijećnika Wang Yia, a on se žestoko obrušio na Sjedinjene Američke Države (SAD) zbog posjeta predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Tajvanu

Wang tvrdi da je predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi zanemarila ozbiljno pregovaranje kineske strane i drsko posjetila Tajvan. Tim je činom ozbiljno prekršeno načelo jedne Kine, zlonamjerno narušen suverenitet Kine i otvoreno provedena politička provokacija, što je izazvalo snažno ogorčenje kineskog naroda i veliko protivljenje međunarodne zajednice, poručio je. Kineski ministar vanjskih poslova smatra da takav potez visoke američke dužnosnice dokazuje da su neki američki političari postali 'problematični' u kinesko-američkim odnosima, a Sjedinjene Američke Države postale su 'najveći saboter' mira i regionalne stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu.

'Sjedinjene Američke Države ne bi trebale imati iluziju opstruiranja velikog kineskog ujedinjenja. Tajvan je dio Kine. Ostvarenje potpunog ujedinjenja zemlje trend je vremena i povijesna nužnost. Nikada nećemo ostaviti prostora za separatističke snage 'tajvanske neovisnosti' i uplitanje vanjskih snaga. Bez obzira na to kako američka strana podržava 'tajvansku neovisnost', to će na kraju biti osuđeno na neuspjeh, što će samo ostaviti ružne zapise u povijesti Sjedinjenih Američkih Država jer se grubo miješaju u unutrašnje poslove drugih zemalja. Pitanje Tajvana nastalo je zbog slabosti i kaosa zemlje u povijesti, a sigurno će završiti nacionalnim pomlađivanjem u budućnosti', navodi se u izjavi ministra, dostavljenoj medijima preko veleposlanstva. Kina upozorava da Sjedinjene Američke Države ne bi trebale maštati o manipuliranju geopolitičkim igrama.

  • +21
Nancy Pelosi na Tajvanu Izvor: EPA / Autor: TAIWAN PRESIDENTIAL PALACE HANDO

'Uvođenjem tajvanskog pitanja u svoju regionalnu strategiju, američka strana igra ulogu u napetostima i izazivanju sukoba, što se protivi trendu regionalnog razvoja i u suprotnosti je s očekivanjima stanovnika azijsko-pacifičke regije te je vrlo opasno i glupo. Načelo jedne Kine postalo je osnovna norma međunarodnih odnosa i sastavni je dio međunarodnog poretka nakon Drugog svjetskog rata. Ono što američka strana mora učiniti jest odmah prestati kršiti svrhe i načela Povelje UN-a i odmah prestati igrati na 'kartu Tajvana' kako bi poremetila azijsko-pacifičku regiju', poručio je.

Istaknuo je i da Sjedinjene Američke Države ne bi trebale maštati da se crno-bijelo može proizvoljno preokrenuti. Navode da je, iako američka strana tvrdi da Kina eskalira situaciju, činjenica da je američka strana prvo isprovocirala kinesku stranu po pitanju Tajvana, flagrantno kršeći suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Kine.

Sastanak Saveza država jugoistočne Azije, ASEAN, na kojem sudjeluje i kineski ministar Wang Yi Izvor: EPA / Autor: KITH SEREY

'Američka strana tvrdi da postoji presedan za posjet predsjednika Kongresa Tajvanu, ali najosnovnija istina je da se pogreške iz prošlosti ne mogu koristiti kao izgovor za njihovo ponavljanje danas. Američka strana tvrdi da dioba vlasti ne može vezati parlament, ali najosnovnija norma međunarodnog prava je da Sjedinjene Američke Države moraju ispuniti svoje međunarodne obveze, posebno važni političari ne mogu djelovati nepromišljeno. Američka strana također tvrdi da je kineska težnja za ponovnim ujedinjenjem 'prijetnja' Tajvanu, ali najosnovnija logika je da je Tajvan neotuđiv dio kineskog teritorija, a pitanje Tajvana u potpunosti je unutrašnji posao Kine. Kina čuva teritorijalnu cjelovitost i protivi se nacionalnoj secesiji legalno i racionalno', poručio je Wang.

Naglasio je da je stup mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu načelo jedne Kine, a prava 'zaštitna ograda' za miran suživot između Kine i Sjedinjenih Američkih Država tri su zajednička priopćenja.

'Oslanjanje na Sjedinjene Američke Države i traženje neovisnosti' slijepa je ulica, a 'korištenje Tajvana za kontrolu Kine' osuđeno je na neuspjeh. Suočeni s velikom nacionalnom pravednošću nacionalnog ujedinjenja, Kinezi imaju okosnicu ne vjerujući u zlo i ne bojeći se duhova, ambiciju da se ne zastrašuju i nadvladavaju, odlučnost svih ljudi da se ujedine kao jedno te sposobnost odlučne obrane državnog suvereniteta i nacionalnog dostojanstva', izjavio je kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang.