normalizacija odnosa?

Kineski ministar vanjskih poslova pozvao Bidena da ukine sankcije i carine koje je Kini nametnuo Trump

22.02.2021 u 13:05

Bionic
Reading

Kineski ministar vanjskih poslova pozvao je u ponedjeljak američkog predsjednika Joea Bidena da ukine sankcije i carine koje je Kini nametnuo njegov prethodnik Donald Trump

Peking se nada da će Sjedinjene Države promijeniti taktiku "što je prije moguće" i "odustati od nerazumnih carina na kinesku robu" , rekao je ministar vanjskih poslova Wang Yi u ponedjeljak na političkom forumu u kineskoj prijestolnici.

"Spremni smo za otvorenu komunikaciju s američkom stranom", rekao je najviši kineski izaslanik. Pozvao je Washington da poštuje temeljne kineske interese i "prestane ocrnjivati" Komunističku partiju i kineski politički sustav.

Odnosi Pekinga i Washingtona pogoršali su se za vrijeme Trumpove administracije kad je izbio trgovinski rat. SAD je uveo carine na kinesku robu i nametnuo sankcije kineskim dužnosnicima zbog kontinuiranog gašenja prodemokratskog pokreta u Hong Kongu.

Zasad nema naznaka da Biden planira poništiti mjere svog prethodnika.

U prvom telefonskom pozivu Bidena s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom ranije u veljači, bile su vidljive nesuglasice dviju svjetskih sila.

Biden je izrazio "zabrinutost zbog pekinških prisilnih i nelojalnih ekonomskih praksi" i spomenuo "kinesku represiju u Hong Kongu (...) i sve asertivnije akcije u regiji, uključujući prema Tajvanu".

Kineski predsjednik upozorio ga je da bi "konfrontacija bila katastrofalna za obje zemlje i svijet", objavila je kineska državna novinska agencija Xinhua.