KIBERNETSKA ŠPIJUNAŽA

Kineski hakeri provalili u tajne indijske obrane

06.04.2010 u 15:03

Bionic
Reading

Organizirana skupina hakera, vjerojatno sa sjedištem u Kini, provalila je u računalni program indijske vlade i prodrla do tajnih dokumenata, među kojima su osjetljivi podaci o indijskoj obrani, objavili su u utorak međunarodni stručnjaci za kibernetsku špijunažu

Stručnjaci su pronašli podatke o obavještajnoj mreži koja je prodrla u tajne indijske vlade, zatim u indijske poslovne te akademske računalne sustave, pišu u zajedničkom izvješću stručnjaci iz dviju ustanova: Information Warfare Monitor sa sjedištem u Kanadi te međunarodne zaklade Shadowserver Foundation.

Hakerska mreža napala je i Ujedinjene narode te ured tibetanskoga duhovnog vođe Dalaj-lame, navodi izvješće.

'Brojne druge ustanove, uključivo i veleposlanstva Pakistana u SAD-a, također su hakirane', pišu stručnjaci i dodaju da mogu potvrditi upad u neke, ne i sve navedene ustanove.

Primjerice, hakeri su razotkrili 1.500 pisama poslanih iz Dalaj-lamina ureda od siječnja do studenoga 2009, piše u izvješću te se dodaje da su napadači pomno birali sustave i profile korisnika koje će napasti.

Hakeri su došli do 14 dokumenata računalnog sustava tajništva Indijskoga nacionalnog vijeća sigurnosti, od kojih su dva tajna.

Provaljeni računalni sustavi bili su usmjereni prema 'središnjem zapovjedništvu i kontrolnim poslužiteljima u Kini', navodi se u izvješću i dodaje da su potvrđene veze s dva velika hakera u gradu Chengdu.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Jiang Yu ponovila je novinarima da se Peking protivi 'svim oblicima kibernetskog kriminala, a to uključuje i hakiranje'.

'Ta vrsta kriminala je međunarodno pitanje' pa se protiv njega treba 'zajednički boriti međunarodna zajednica', rekla je Jiang koja nije odbacila kinesku umiješanost u hakiranje.

Jiang je, međutim, kazala da autori izvješća nisu Pekingu pružili nikakve dokaze na uvid, 'niti su ikad zatražili istragu' kineskih vlasti.