prijetnja sigurnosti

Kineska vojska poslala upozorenje prosvjednicima u Hong Kongu

01.08.2019 u 12:32

Bionic
Reading

Vođa kineskog vojnog garizona u Hong Kongu osudio je prosvjede protiv vlasti i upozorio da se nasilje neće tolerirati, time prvi put komentirajući demonstracije koje traju u toj autonomnoj regiji od lipnja

Chen Daoxiang je kasno u srijedu u Hong Kongu, pri obilježavanju 70. godišnjice kineske Narodnooslobodilačke vojske (PLA), kazao kako se nedavno dogodio 'niz iznimno nasilnih incidenata', prenosi list South China Morning Post.

'To je štetilo prosperitetu i stabilnosti grada i ugrozilo vladavinu prava i javni red', prenose te novine njegovu izjavu.

'Incidenti su ozbiljno zaprijetili životu i sigurnosti građana Hong Konga', nastavio je. 'To se ne smije tolerirati i mi to najsnažnije osuđujemo'.

Prosvjedi u toj bivšoj britanskoj koloniji krenuli su 9. lipnja zbog nezadovoljstva zakonom koji je trebao omogućiti izručenje osumnjičenika Kini. Stanovnici Hong Konga smatraju kako bi to potkopalo pravosudnu neovisnost te pokrajine i izložilo ljude opasnostima političkih optužnica.

Od zakona se u međuvremenu nominalno odustalo, no prosvjednici traže njegovo potpuno povlačenje i ostavku upraviteljice Hong Konga Carrie Lam. Njihovi zahtjevi su se proširili i na zadržavanje demokratskih stečevina i sloboda poput slobode govora i neovisnosti sudstva.

South China Morning Post prenosi i kako je garnizon u srijedu objavio videosnimku vojske koja izvodi vježbe zaustavljanja prosvjeda.

Video prikazuje nekoliko kadrova vojnika i vojnih vozila koji se kreću praznim ulicama i brdima koje sliče onima u Hong Kongu, pa iz mitraljeza pucaju na neprikazane mete, a u kasnijim scenama vojnici odvode civile u lisicama.

Snimka je objavljena u trenutku zabrinutosti sve većom prisutnošću vojske na granici. Post je pisao kako se u susjednoj provinciji Guangdong okupilo 190 tisuća policajaca na vježbu uoči godišnjice PLA.

Iako nije neuobičajeno da PLA vježba uz granicu, mnoge brine njihova povećana brojka. Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Bolton je za Fox News rekao kako je 'čuo glasine od prijatelja u regiji' da PLA gomila vojsku.

Bolton strahuje da bi Hong Kong mogao postati novi Tiananmen, pekinški trg na kojem je 1989. kineska vojska krvavo ugušila prodemokratske prosjede.