odgovor na američke sankcije

Kina uvodi vizna ograničenja Amerikancima zbog Hong Konga

29.06.2020 u 13:08

Bionic
Reading

Peking je rekao u ponedjeljak da će nametnuti vizna ograničenja američkim pojedincima koji se neprimjereno ponašaju po pitanju problematike povezane s Hong Kongom, kao odgovor na američke sankcije protiv neimenovanih kineskih dužnosnika

Najava stiže u vrijeme dok glavno izvršno tijelo kineskog parlamenta razmatra prijedlog zakona o Hong Kongu po pitanju nacionalne sigurnosti, za koji aktivisti koji se bore za demokraciju strahuju da će biti korišten za eliminaciju slobode govora i pojačanu kontrolu Pekinga.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijan najavio je nove sankcije tijekom brifinga za medije nakon pitanja o viznim ograničenjima Washingtona, ali nije rekao na koje će se američke pojedince one odnositi.

'SAD pokušava opstruirati kinesko zakonodavstvo glede očuvanja nacionalne sigurnosti u specijalnoj administrativnoj regiji Hong Kongu nametanjem takozvanih sankcija, no neće nikad uspjeti', rekao je novinarima.

'Recipročno, Kina je odlučila nametnuti vizna ograničenja američkim pojedincima užasnog ponašanja po pitanju Hong Konga'.

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je prošli tjedan da se nova vizna ograničenja koja je nametnuo Washington odnose na 'trenutne i prošle' službenike iz kineske vladajuće Komunističke partije 'za koje se vjeruje da su odgovorni ili potpomažu u podrivanju visokog stupnja autonomije Hong Konga'.

Američki Senat također je prošli tjedan odobrio prijedlog zakona kojim se nameću obavezne sankcije ljudima ili tvrtkama koje podupiru nastojanja da se ograniči autonomija Hong Konga. To uključuje i sekundarne sankcije bankama koje posluju s bilo kime tko podupire bilo kakve restriktivne mjere po pitanju autonomije Hong Konga.

Zhao, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, rekao je novinarima da je Kina uložila pritužbu SAD-u zbog zakona i upozorila da će Peking reagirati snažnim protumjerama kao odgovor na američko uplitanje u Hong Kong.