FRANCUSKA SUMNJA

Kina špijunirala Renault?

11.01.2011 u 09:12

Bionic
Reading

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova odlučno je u utorak demantiralo da se Kina bavila industrijskom špijunažom francuskog proizvođača automobila Renaulta

'Te su optužbe potpuno neutemeljene, neodgovorne i neprihvatljive', rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva Hong Lei.

Prošli tjedan je izvor u francuskoj vladi rekao da njihova obavještajna služba istražuje moguću kinesku upletenost u špijuniranje Renaulta. No francuska je vlada u utorak službeno priopćila da ne optužuje nijednu zemlju za špijunažu. 'Francuska vlada nije službeno optužila nikoga. Renault je bio žrtva ekonomske špijunaže, ali je istraga u tijeku', rekao je glasnogovornik francuske vlade Francois Baroin za radio Europe 1, prenosi Reuters.

Francuski su mediji objavili u petak da francuske službe sigurnosti smatraju da su trojica dužnosnika Renaulta primila velike novčane iznose iz Kine za prodaju tajni o Renaultovim akumulatorima, objavio je AFP.

Renault je samo objavio da je internom istragom utvrđeno da je kompanija bila žrtvom 'međunarodne mreže' industrijske špijunaže.