RASTUĆI NEMIRI

Kina pozvala vojsku na apsolutnu poslušnost

02.02.2009 u 15:10

Bionic
Reading

Zabrinute zbog rastućih nemira i suočene s 'višestrukim sigurnosnim prijetnjama', kineske vlasti pozvale su na jedinstvo u oružanim snagama i apsolutnu poslušnost Komunističkoj partiji

PEKING - Apel je upućen sa sinoćnjeg sastanka Centralne vojne komisije kojim je predsjedavao predsjednik države Hu Jintao, samo tjedan dana nakon što je ukazano na opasnost od djelovanja separatističkih grupa u zemlji.

Do sastanka je došlo u godini obilježavanja osjetljivih godišnjica, kao što su dva desetljeća od brutalnog gušenja prodemokratskih prosvjeda u Pekingu i pet desetljeća od odlaska Dalaj Lame u egzil, nakon propalog puča protiv kineske vladavine u Tibetu.

Vojne snage trebaju biti u stanju 'beskompromisno poštivati naredbe Partije i Centralne vojne komisije u svako vrijeme i u svim okolnostima', navodi se u priopćenju koje prenosi državna novinska agencija Xinhua.

Ukazano je, također, na to da su okolnosti u Kini i u svijetu postale složenije od 2004. kada je predsjednik Hu na čelnoj vojnoj funkciji naslijedio Jianga Zemina

Uz konstataciju da je u oružanim snagama ostvaren značajan napredak, Komisija je upozorila na to da na pojedinim razinama ima 'slabosti u rukovođenju'.

Kina je planirala u 2008. za potrebe Narodne oslobodilačke armije izdvojiti nešto više od 417,77 milijardi juana (oko 61 milijarde dolara), što je za 17,6 posto više nego 2007. Mnogi međunarodni stručnjaci smatraju, međutim, da je taj izdatak bio mnogo veći.

Povećane izdatke Kine za naoružanje i modernizaciju oružanih snaga kritiziraju mnoge zemlje, među kojima su SAD i Japan. Peking odgovara tvrdnjom da je kineski vojni proračun isključivo u funkciji jačanja obrane zemlje.

Iako se stanje sigurnosti u zemlji generalno ocjenjuje kao 'poboljšano', neriješeno pitanje Tajvana, obnova nemira u Tibetu i u zapadnoj regiji Xinjiang, bogatoj energentima, 'predstavljaju prijetnju kineskom jedinstvu i sigurnosti'.