korak naprijed

Kina povukla zabranu za strane konzole

28.09.2013 u 13:41

Bionic
Reading

Otvara se cijelo novo tržište za proizvođače konzola

Prije trinaest godina Kina je uvela zabranu prodaje stranih video igara, no čini se da je zemlja spremna promijeniti svoje mišljenje. Kina je službeno povukla spomenutu zabranu, a rade se i planovi da se stranim kompanijama omogući pokretanje streaminga i usluga zabave.

Kina sprema nacrt plana koji bi formirao slobodnu trgovinsku zonu u Shanghaiu, a to bi dopuštalo stranim kompanijama da prodaju svoje igre i internet-based usluge. Nove regulacije nisu baš jasno definirane tako da kompanije još uvijek ne znaju koliko će nova pravila zapravo utjecati na njihovo poslovanje u najmnogoljudnijoj državi na svijetu, izvještava Wall Street Journal.

 

 

U Kini je dostupno mnogo popularnih igara kao što su Dota 2, Monster Hunter Online i Fifa, no da bi kompanije izdale igru u Kini moraju to učiniti preko kineske firme. Nova pravila mogla bi eliminirati potrebu za unajmljivanjem kineske kompanije kao posrednika, omogućavajući stranim kompanijama da direktno prodaju usluge zabave i streaminga Kinezima. Postoji potencijal da se konzole počnu prodavati i po cijeloj Kini, no Ministarstvo kulture odlučuje o sudbini svake konzole.