eskalacija u odnosima

Kina povukla akreditacije novinarima vodećih američkih listova

18.03.2020 u 10:00

Bionic
Reading

Kina je rano u srijedu najavila planove o izbacivanju američkih novinara listova The New York Timesa, The Wall Street Journala i Washington Posta, produbljujući time sukob Washingtona i Pekinga

Ovaj potez Kine posljednji je u nizu mjera koje su dovele do eskalacije u odnosima dviju supersila glede njihovih medijskih aktivnosti.

Američki novinari koji rade u tri publikacije čije akreditacije ističu s krajem godine trebaju ih vratiti u roku od deset dana, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova na svojoj stranici.

Kina je također zatražila da ta tri lista, kao i od dopisništva Voice of America i Time magazinea, dostave informacije o svojim aktivnostima u Kini, uključujući informacije o službenicima i financijama.

Izvršni urednik The New York Timesa Dean Baquet osudio je odluku, nazvavši je 'teškom pogreškom'.

'Zdravlje i sigurnost ljudi diljem svijeta ovise o nepristranom izvještavanju o njegovim dvjema najvećim ekonomijama koje se sada bore sa zajedničkom pandemijom', rekao je Baquet, pozvavši obje strane da riješe prijepor.

Peking je rekao da je najava direktna odmazda za američko ograničenje rada kineskih medija koja je najavljena ranije ovaj mjesec.

Američki državni tajnik Mike Pompeo optužio je Kinu da svijetu brani pristup informacijama o tome što se događa u zemlji nakon kineske najave izbacivanja američkih novinara iz zemlje.

'Zabranjuju ljudima informiranje što se uistinu događa u njihovoj zemlji', rekao je Pompeo na konferenciji za medije.

U veljači, Kina je izbacila tri novinara Wall Street Journala kao odmazdu za uvredljiv naslov, iako novinari nisu imali veze ni s naslovom ni s člankom, pokrenuvši tako svađu između dviju zemalja.