TRAŽE RAZBORITOST OKO SIRIJE

Kina podržava Palestinu

26.09.2011 u 22:45

Bionic
Reading

Kina podupire palestinski zahtjev za članstvom u Ujedinjenim narodima (UN), potvrdio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Yang Yiechi, istovremeno uputivši poziv međunarodnoj zajednici na 'razboritost' u odnosu na stanje u Siriji

'Kina, koja je oduvijek podupirala pravednu palestinsku stvar, podupire palestinski zahtjev za stjecanje statusa punopravne članice UN-a i primjenu rješenja, kroz političke pregovore, koje podrazumijeva dvije države, tj. stvaranje nezavisne i potpuno suverene palestinske države', kazao je Yang.

Istaknuo je da bi se ta nezavisnost trebala uspostaviti na 'temelju granica iz 1967., s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom'. Yang se u svom govoru pred Općom skupštinom UN-a također osvrnuo i na Siriju i izrazio protivljenje međunarodnoj akciji protiv režima Bašara al-Asada.

'Međunarodna zajednica mora poštivati, suverenost, nezavisnost i teritorijalni integritet Sirije te razborito djelovati i reagirati kako bi se izbjegli novi prevrati koji bi mogli ugroziti mir u regiji', kazao je Yang.

Po riječima neimenovanog američkog dužnosnika, kako prenosi AFP, pred sam govor ministra Yanga američka državna tajnica Hillary Clinton je od Kine zatražila da u UN-u podrži odlučnu akciju protiv Sirije.